Очертава се балотаж за кметското място в Добрич

Очертава се балотаж за кметското място в Добрич | StandartNews.com

По данни на Общинската избирателна комисия в Добрич се очертава балотаж и областният център няма избран кмет на първи тур. При обработени 65.63 на сто от протоколите кандидатът на ГЕРБ за кмет на Добрич Детелина Николова е събрала 48.02 на сто от вота на добричлии, като в неделя срещу нея ще се изпрати кандидатът на Реформаторски блок Йордан Йорданов с 19.51 % от глаковете, сочат данните на ОИК - Добрич.

Балотажи ще има в почти всички общини в областта, показват справките на Общинските избирателни комисии. Процентите на обработените протоколи са различни в общините. В Каварна балотажът се очертава да е между независимия кандидат Галя Иванова срещу кандидата на БСП Нина Ставрева, но с много близък резултат до Ставрева е и кандидатът на ГЕРБ Веселин Влаев. Срещу кого ще излезе Иванова на балотаж ще стане ясно при 100 % обработени протоколи. Кандидатът на БСП Тошко Петков в община Добричка ще се изправи на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ Светослав Димитров. Балотаж между БСП и ГЕРБ ще има и в община Генерал Тошево.

Там по данни на ОИК Валентин Димитров от БСП има 30.77 на сто от гласовете, а Ивайло Манушев от ГЕРБ - 20.21 на сто. В Тервел балотажът при непълна обработка на протоколите от секционните комисии, е между кандидатът на БСП Живко Георгиев - 45.16 на сто и Марияна Пасева, издигната от местна коалиция, подкрепена от ДПС, НДСВ и земеделски съюз "Александър Стамболийски" - 33.8 %. На балотаж при 100 % обработени протоколи отива и досегашният кмет на Шабла проф. Райна Бърдарева, която има 42.19 % от гласовете на избирателите. Тя ще се изправи срещу кандидата на ГЕРБ и нейн заместник в досегашния й екип Мариян Жечев, спечелил 34.88 % от вота на жителите на общината, отишли до урните в неделя. От Общинската избирателна комисия в Шабла обявиха и състава на Общинския съвет, който е от 11 души. Петима ще са представителите на ГЕРБ - 32.16 %, четирима от Движение социален хуманизъм, издигнало и проф. Бърдарева за кандидат-кмет, с 22.20 % и двама от БСП - 14.82 %. И от трите партии влизат съветници по силата на преференциалния вот, заявиха от ОИК - Шабла.

Почти сигурно е, че кмет на община Крушари ще продължи да е Добри Стефанов от ДПС. Той и досега ръководи общината. Със сигурност мястото си на кмет запазва и Николай Ангелов в Балчик, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай