ОБЗОР: Екшън с австриец приземи израелски "Боинг" в София

Разследват дали не е талибан или наркоман, грозят го до 20 г. затвор

ОБЗОР: Екшън с австриец приземи израелски "Боинг" в София | StandartNews.com

Млад австриец принуди самолет на израелските авиолинии "Ел Ал" да кацне в София, след като се развилня на борда, нападна стюардеса и обяви, че в тоалетната се крият терористи.

25-годишният Ади днес сутринта се качил на Боинг 737 с полет LY353 от Тел Авив за Мюнхен. В един момент внезапно скочил от мястото си и започнал да крещи и обижда екипажа. При опита да бъде усмирен пътникът ударил една от стюардесите. После агресивният пасажер започнал да тича по пътеката между редовете със седалки. Блъскал всеки, който правел опит да го спре, псувал и обиждал. Накрая стигнал до вратата на тоалетната, започнал да удря по нея и да крещи: "Тук се крият терористи!".
Екипажът и останалите пътници се видели в чудо.

Капитанът на полета натиснал паникбутона

и решил да направи аварийно кацане в София в 8.31 часа. На летището в българската столица разбеснелият се пътник бил свален, набързо обуздан и отведен с полицейска кола. От МВР обясниха, че ще действат съгласно изискванията на закона. На чужденеца ще бъде осигурен преводач и адвокат. След това ще бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. Случаят първоначално бе поет от "Летищна сигурност", докато австриецът официално бе задържан. Установено е, че роденият през 1989 г. чужденец е пътувал сам. Предстои да бъде изпратен в Израел под охрана.
След кацането в София от "Ел Ал" са подали официално оплакване срещу пътника. Малко по-късно самолетът получи и разрешение да продължи полета си за Мюнхен. Според израелските медии австриецът е бил проверен, както и всичките останали пасажери, по стандартните изисквания за сигурност. От израелска страна са на мнение, че чужденецът е имал по-скоро хулигански подбуди, отколкото реално да е заплашвал сигурността в самолета. Веднага щом бъде предаден от българските власти на Израел,

срещу него ще започне наказателен процес

Израелските медии припомнят, че само преди два месеца самолет на "Ел Ал" е бил принуден да се върне в Ню Йорк час след излитането си. Тогава причината се оказала повреда в двигателя. Преди три години пък друг австриец се опита да отвлече самолет. Приелият исляма Томас ал-Дж на 25 г. имал за цел да забие машината в сградата на германския парламент. Оказало се, че Томас набирал и доброволци за терористични тренировъчни лагери в Афганистан и Пакистан. Разследването откри и че младият мъж е участвал във финансирането на терористичната организация "Германски талибани муджахидини". Според разследващите Томас е извършвал редица обучения със симулатор за полети. Заедно с него бе арестуван и друг млад мъж от Берлин. Трима други техни връстници пък бяха закопчани на летището във Виена. Оказа се, че са на път към

тренировъчен лагер за терористи в Пакистан

Полицията обаче ги освободи по-късно, тъй като не намери законови основания за по-нататъшното им задържане. Според експерти в областта на сигурността не е изключено и австриецът Ади да е свързан с някоя от тези организации, тъй като във Виена те са широко популярни сред младежите. Тепърва разследването в Израел ще установява мотивите му за внезапната агресия в самолета. Ако се установи, че просто е бил дрогиран и са му се привидели някакви терористи в тоалетната, най-вероятно младият мъж ще се отърве значително по-леко. Окаже ли се, че е действал умишлено и целенасочено, може да получи строг затвор дори за 20 г., коментират запознати с израелските закони и изключителните мерки за сигурност, които са наложени заради множеството атентати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай