ОБЗОР: Чистачка гледала децата в школото на Ана-Мария

ОБЗОР: Чистачка гледала децата в школото на Ана-Мария | StandartNews.com

Наказват директорката, 4-о помощно внезапно пусна обява за възпитател

Детето ми още трепери дори при снимка на училището, разказа майката

Ана-Мария още изпада в истерия и се сковава, когато види по телевизията кадри с училището си, разказа днес майка й. "Оня ден показаха снимка от 4-о помощно, веднага сви юмруци и се разтрепери", допълни бабата. Това поведение не било типично за 13-годишното дете аутист, чиито родители отправят обвинение, че служител в училището е блудствал с момиченцето. Днес около 30 души в столицата, повечето родители на деца с подобни проблеми, се събраха на протест пред просветното министерство. Заместник-министърът Ваня Кастрева покани протестиращите на среща, за да оповести резултатите от проверката на МОН в училището. Тя се извини, че заради изваждане на думите й от контекста казаното от нея преди няколко дни за навиците на детето е прозвучало обидно за семейството. Резултати от своята проверка днес обяви и Държавната агенция за закрила на детето.

Чистачка и домакинка от училището са гледали цели два часа децата в деня, когато е изчезнало бельото на Ана-Мария. На теория децата във всеки един момент трябва да бъдат придружавани от педагог, но на 19 септември от 13 до 15 часа следобед всички учители били свикани на съвет, който обсъждал проблеми с транспорта на учениците. Така децата били поверени на "непедагогически персонал", който включвал и училищната чистачка. Това е установила проверката на Държавна агенция за закрила на детето, както и тази на МОН.

От просветното министерство са открили и други нарушения в работата на школото, заради които на директорката Венета ал-Шериф ще бъде поискано наказание. То ще бъде обсъдено от дисциплинарна комисия, като вариантите са три -забележка, предупреждение за уволнение и уволнение. Останалите нарушения са свързани с това, че във въпросния ден Ани е била преместена в друга група, където имала познати момченца от Перник, въпреки че е трябвало да бъде с класа си. В документацията пък не са отразени всички данни - липсва например информация за личния лекар на Ана-Мария. Кастрева каза също, че ръководството не е разпознало "симптома за дете в риск", когато семейството е подало оплакването си. Ако това бе станало, директорката трябваше веднага да подаде сигнал към МВР и "Социално подпомагане". Училището отказвало и да сътрудничи с родителите. Вася Балавесова, майка на дете от школото, обясни, че този отказ се изразява в това, че майките и бащите просто не биват допускани в сградата и могат да стигат единствено до будката на охраната, където оставят или вземат децата си. Самата тя след неколкомесечни опити се добрала до данните за сина си, тъй като достъпът й бил отказван. Допуснали я вътре едва когато детето й започнало да припада. Тя настоя също да бъде свикана спешно родителска среща, на която семействата на децата, учещи в 4-о помощно, да бъдат успокоени и да им се обясни какво се прави по въпроса. До момента това нейно предложение срещало само "подигравателни усмивки" от страна на школския персонал. Родители попитаха също има ли данни учител или възпитател да е напуснал школото между 1 и 7 октомври и защо. От МОН обещаха да проучат въпроса. Действително на сайта на районния просветен инспекторат има обява от 7 октомври, според която се търси възпитател със специалност "Социална педагогика за деца с умствена изостаналост", както и готвач. Ваня Кастрева уточни, че целият персонал в училището е неосъждан, но останалите проверки за това имат ли някакво криминално досие са изцяло в правомощията на МВР. В отговор някои от участниците в срещата стигнаха до крайни искания като например отстраняване на всички учители мъже, докато текат проверките. На срещата стана ясно също, че в училището има 6 камери, но нито една в класните стаи. Две са били във фоайето, а останалите са гледали към двора. Освен това по данни на Агенцията за закрила на детето записите от тях се съхранявали само две седмици. Родители поискаха проверка и във всички останали помощни школа, камери навсякъде, както и рампи за децата, които се придвижват трудно.
Майката Радосвета разказа преди срещата, че детето й още не е разговаряло с психолог, защото институциите й препоръчали да не бърза. Причината била, че това евентуално ще опорочи експертизата им, която трябва да бъде проведена. Същото важало и за гинекологичния преглед на Ани.

"Трябваше да запаля училището в самото начало, когато никой не ми даде обяснение с липсата на сутиена", каза емоционално днес майката Радосвета. "Реших по мирния начин да потърся отговор. Вечерта със съпруга ми коментирахме, той ми каза, че може да има някакво разумно обяснение. Това е причината да забавя всички тези действия", допълни тя.

Родители от Перник искат психотест за служителите

Около 50 майки, бащи, близки на деца с различни увреждания излязоха и в Перник в подкрепа на семейството на Ана-Мария. Организатор на събитието беше Йоана Томова - майка на близнаци с детска церебрална парализа, които въпреки трудностите вече са в шести клас. "Не бива институциите да се задействат само заради частните случаи. Сега е Ана-Мария, но утре някое друго дете може да е на нейното място. Искаме системата да не отхвърля децата с увреждания", заяви младата майка. Баба на дете, което посещава столичното IV помощно училище, заяви, че основното внимание трябва да бъде поставено върху подбора на персонала, който работи с децата. Преподавателите и служителите да преминават през психологически тестове, настояха протестиращите.

"Има изискване децата ни да преминават през три години на ТЕЛК, сякаш при тежките диагнози има шанс да се сбъднат нашите молитви за оздравяване", коментираха родителите. Според тях подпомагането на семействата с деца с увреждания е недостатъчно. Майки се оплакаха, че децата им са лишени от лични асистенти заради надхвърления с малки нива праг от 130 лева доход на член от семейството. Искаме бързо и ясно да се разбере какво е станало с Ана-Мария и ако има виновни, те да бъдат наказани подобаващо, категорични бяха протестиращите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай