Обувки от бактерии! Красиви и удобни са (СНИМКА)

Учени направиха революция в производството на кожа

Обувки от бактерии! Красиви и удобни са (СНИМКА) | StandartNews.com

Едни обувки приковаха вниманието на целия свят. Защото са направи от...бактерии.

Учените успяха да модифицират генетично бактерии, за да произведат веганска, безпластмасова алтернатива на кожата, която може сама да се боядиса в черно. Демонстрирайки потенциала на новия си метод, авторите на изследването успяват да отгледат цяла обувка (без подметката) от своите микроби само за две седмици.

Подобно на много други материали, използвани в производството на дрехи, кожата е свързана с екологични щети и мнозина изследователи са в търсене на по-устойчиви нейни алтернативи. 

Сред най-обещаващите вещества е бактериалната целулоза, която се произвежда от някои бактерии от рода Komagataeibacter, съобщава Chronicle.bg (chr.bg).

Тези микроорганизми отделят линейни вериги от глюкоза, които се самосглобяват в трайна мрежа от влакна, известна като пеликул. Пеликулите могат да се произвеждат бързо от отпадъчни суровини, като например изгнили плодове, и по този начин оставят много малък отпечатък върху околната среда.

Въпреки че идеята за използване на бактериална целулоза като заместител на кожата не е нещо ново, досега учените се затрудняваха да измислят екологичен метод за добавяне на цвят към тези материали. Всъщност синтетичното химическо боядисване е сред най-замърсяващите процеси в модата, като черните пигменти, които се използват за оцветяване на кожата конкретно, са сред най-вредните.

За да заобиколят този проблем, изследователите генетично модифицират вид Komagataeibacter, за да произвеждат ензима тирозиназа, който катализира образуването на черния пигмент еумеланин. Благодарение на ниската си разтворимост във вода, еумеланинът е отличен кандидат за текстилен оцветител, тъй като е малко вероятно да избледнее при пране.

В продължение на 14 дни екипът отглежда бактериална целулоза в калъп с форма на обувка, като използва променените от него микроби, след което леко разклащане стимулира производството на еумеланин, като по този начин материалът се оцветява в черно. Те също така изработват черен портфейл, като изрязват и зашиват листове пеликул, отделени от модифицираните бактерии.

„Изобретяването на нов, по-бърз начин за производство на устойчиви, самооцветени алтернативи на кожата е голямо постижение за синтетичната биология и устойчивата мода“, казва авторът на изследването професор Том Елис в изявление. „Бактериалната целулоза по своята същност е веганска и за нейното отглеждане са необходими малка част от въглеродните емисии, водата, земята и времето, необходими за отглеждането на крави за кожа“, добавя той.

„За разлика от алтернативите за кожа на пластмасова основа, бактериалната целулоза може да бъде произведена и без петрохимикали и ще се разгради безопасно и нетоксично в околната среда“, казва Елис.

Като правят още една стъпка напред, изследователите демонстрират, че бактериите могат да бъдат стимулирани да произвеждат пигменти в отговор на синя светлина. Това им дава възможност да добавят форми и лога и графики към пеликулите.

Екипът твърди, че сега може да е възможно да се създадат бактерии, които да произвеждат други цветове по подобен начин, като пигменти като индиго вече са синтезирани от някои щамове на E. coli.

„Очакваме с нетърпение да работим с модната индустрия, за да направим дрехите, които носим, по-екологични по време на цялата производствена линия“, казва Елис.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай