Обучават куче за асистент на човек в инвалидна количка

Обучават куче за асистент на човек в инвалидна количка | StandartNews.com

София. Първото у нас куче асистент на човек в инвалидна количка, което ще му помага в ежедневието,обучава фондация „Очи на четири лапи". Това съобщи пред „Дарик" председателят на фондацията Албена Алексиева.

Експертите въвеждат тази иновация чрез опита на словенската организация Сло-Канис, обяснява Алексиева. Вече е избран конкретен човек с двигателно увреждане, на който да му бъде предоставено кучето след обучението.

Българската страна се учи да тренира кучета асистенти, а словенската - кучета водачи на слепи хора. Това ще бъде по проекта на ОП „Развитие на човешките ресурси", в който участват нашата и словенската организация.
„Кучето асистент трябва да бъде умно, силно, здраво, с нулева агресия и със способности да изтегля тежки предмети, така че да помага на човек с двигателно увреждане в ежедневните му дейности. Една от първите му задачи е да се научи да отваря, задържа и затваря вратата на помещение, както и врати на гардероби, шкафове и уреди", обяснява още Алексиева.

Кучето асистент може и да пазарува, но у нас има твърде много инфраструктурни и социални ограничения, допълни тя. Въпреки това то ще може да помага на собственика си като му донася различни предмети като дистанционно, телефон или други предмети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай