Общинари се обиждат на комунист агитатор

Общинари се обиждат на комунист агитатор  | StandartNews.com

София. Общинските съветници от БСП в София поискаха отстраняване от поста зам.-председател на градския парламент на проф. Вили Лилков. До крайната мярка се стигна след скандал по време на заседанието в четвъртък.

Лилков, който е от ДСБ, предлага софийската улица "Класова борба" да се преименува, като половината от нея се казва "Ген. Велизар Лазаров", а другата половина - "Ген. Иван Вълков". Червените общинари скочиха срещу това предложение. "Двамата генерали организират и участват в Деветоюнския преврат през 1923 г., който сваля правителството на БЗНС. Ген. Вълков става министър на войната и по негово разпореждане са убити хиляди в последвалото Септемврийско въстание, а по-късно и много прогресивно мислещи хора като Йосиф Хербц и Гео Милев", опонираха от БСП. "Тази лексика ми напомня на най-долните комунистически агитатори", отговори им Вили Лилков, за който двамата генерали са патриоти.

"Не можем да приемем, че сред нас има колега, който си позволява подобни внушения и квалификации", заяви червеният общинар Жельо Бойчев и обяви, че групата на БСП ще стартира процедура за прекратяване на правомощията на Лилков. Това може да стане по искане на една трета от общинските съветници и с 51% от гласовете им. Вчерашното заседание на СОС бе последно за петима от общинарите от БСП. Жельо Бойчев, Георги Кадиев, Борис Цветков, Георги Свиленски и Росен Малинов влизат в парламента като депутати от Коалиция за България. На тяхно място съветници стават Гергана Алексова, Теодора Делисивкова, Иван Таков, Николай Белалов и Коста Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай