Няма обвинение срещу пом.-машиниста на дерайлирия влак

Няма обвинение срещу пом.-машиниста на дерайлирия влак | StandartNews.com

Стара Загора. Образуваното досъдебно производство във връзка с инцидента на дерайлирия бърз влак София-Варна край старозагорската жп гара Калояновец засега е срещу неизвестен извършител. Това съобщи в понеделник Нейка Тенева, говорител на Старозагорската окръжна прокуратура, под чийто надзор ще се води разследването на тежкия инцидент.

То е поверено не на Националната следствена служба, както бе обявено веднага след катастрофата, а на екип от старозагорски следователи. За наблюдаващ прокурор по делото е определена е Ваня Меранзова от Старозагорската окръжна прокуратура. Обвинението срещу неизвестния извършител е за престъпление по чл. 343 ал.3 от Наказателния кодекс. Той предвижда до 6 години затвор за нарушение на правилата при управление на влак, при което са причинени телесни повреди на повече от едно лице и смърт на един човек.

Помощник-машинистът Христо Теляшев, за който се смята, че е бил зад пулта за управление по време на инцидента, е бил разпитван, но като свидетел. „Към момента не са му повдигнати никакви обвинения", добави прокурор Тенева. Тя допълни, че се работи по няколко версии за причините за инцидента. На този етап обаче нямало данни помощникът на загиналия машинист, Венко Тодоров - Христо Теляшев да е управлавал влака при навлизане в жп. гарата със страховитите 100 км/ч вместо с разрешените а участъка 40 км/ч. Прокурор Тенева допълни, че все още продължавали да се събират доказателства на мястото на катастрофата.

Първият оглед на експертите е бил веднага след инцидента, в понеделник щял да бъде направен щатален оглед на един от вагоните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай