Няма незаконно регистрирани в ромския квартал на Гърмен

Няма незаконно регистрирани в ромския квартал на Гърмен | StandartNews.com

Няма пришълци от други райони на страната, нито пък незаконно регистрирани в ромската махала на Гърмен. Това твърди бившият кмет на общината Ахмед Башев, който управлява от 1999 до 2013 г. Той уточнява, че първите роми се заселват в квартал "Кремиковци" през 1940 година.

„През 1960 г., когато аз не съм бил роден, са докарани още от тогавашния кмет на село Гърмен - Иван Донков, за да станат жителите достатъчно и селището да бъде общински център. Иначе общински център е трябвало да стане село Дъбница. За тогавашната власт е било абсолютно неприемливо турското с. Дъбница да е общински център", казва Башев.

Според него през 1999 година в квартала имало около 500 жители регистрирани на улица „Извън регулация". От 2000 година до 2014 г. ромите са се увеличили с 300 - 350 човека. „Просто всяка година се раждат много деца. За последните три години са родени 137, а само за последната са 47. За сравнение в с. Гърмен са родени 5 деца за последната година. Затова твърдя, че нито има пришълци, нито незаконно регистрирани и пребиваващи в квартала. Регистрирани са не повече от 15-20 души външни хора, които са се задомили в махалата – става въпрос за снахи и зетьове", допълва бившият управник на общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай