Събота,

Няма да закриват теснолинейката Септември - Добринище

От: Failed to load user -
2392
Няма да закриват теснолинейката Септември - Добринище
A
A
A

Благоевград. Теснолинейка по маршрута от Добринище за Септември ще продължи да има. В плановете за намаляване на пътнически композиции по някои жп направления на „Холдинг БДЖ" ЕАД и „БДЖ Пътнически превози" ЕООД не е включено закриването или спирането на влаковото движение по тази теснолинейна железопътна линия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и транспорта.

В края на 2013 г. по инициатива на нашето посолство в Швейцария бе проведена среща между транспортното министерство, „Холдинг БДЖ" ЕАД и „Zentralbahn AG" - една от регионалните швейцарски железници. Тя работи в Кантон Люцерн, който се характеризира със своята туристическа атрактивност, там също има теснолинейни железници, ползвани за пътнически, товаро-превозни и туристически цели.

Целта на срещата бе българската страна да ползва добър опит и установена практика, като не само запази, но и развие теснолинейката Септември - Добринище. Миналата година са осъществени няколко посещения на българска делегация в Швейцария, както и на експерти от „Zentralbahn AG". Швейцарската делегация пътувала по теснолинейката, провела разговори с кмета на Банско Георги Икономов и кметове на други населени места от региона, както и с представители на местния туристически бизнес. Ще продължат съвместните усилия за реализацията на този изключително значим проект - не само като важен транспортен участък, но и като туристическа дестинация, част от една цялостна концепция за икономическото развитие на този регион. За тази цел ще помогнат общинските и областни власти, както и местният бизнес.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички