Няма да има средства за цялата AM Хемус до 2020 г.

Няма да има средства за цялата AM Хемус до 2020 г. | StandartNews.com

Варна. "Няма да има средства за финансиране на цялата автомагистрала „Хемус" до 2020 г.", заяви на конференцията „Приоритети в транспорта за следващия програмен период 2014 - 2020 г." Асен Антов, изпълнителен директор на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти".

По повод напредъка при подготовката на пътни проекти за програмния период до 2020 г. Антов посочи, че АМ „Струма" е проектът в най-напреднал стадий, като се работи по ЛОТ 1, 2 и 4, които се финансират от сегашния програмен период, а ЛОТ 3, който е и най-труден за изпълнение, ще бъде започнат догодина.

За АМ „Хемус" той коментира, че за доизграждане остават 255 км., като те са разделени на осем равни участъка. За АМ „Черно море" няма осигурено публично финансиране, но има интерес от китайски фирми, за публично-частно партньорство.

Асен Антов коментира, че за типичните нива на трафик в България, таксите за преминаване по автомагистралите трябва да бъдат по 15 - 20 лв. за километър. Експертът обясни, че това е много висока такса и такъв вариант няма как да бъде реализиран. Особено неизгодни са някои части за изграждане по автомагистрала „Хемус" и автомагистрала „Черно море". По думите на Асен Антов най-висок е трафикът по автомагистрала „Тракия", като дневно по нея преминават над 23 000 автомобила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай