НСИ: В селата са оптимисти за бъдещите си финанси

Най-големият страх за българите - безработицата

НСИ: В селата са оптимисти за бъдещите си финанси | StandartNews.com

София. Допитване на НСИ показва, че жителите на селата са по-оптимистични за финансовото състояние на домакинствата си през следващите 12 месеца, в сравнение с хората в градовете, които очакват влошаване. Анкетата на Националния статистически институт (НСИ) е за промяната в настроенията на потребителите през октомври спрямо три месеца по-рано.

Хората в градовете и селата в страната не виждат промяна в личните си бюджети през последната година, но в селата прогнозират подобряване, а живущите в градовете са песимистично настроени.

Общият показател на доверието на потребителите през октомври тази година намалява с 0.9 пункта спрямо равнището си от юли, съобщават от НСИ. Това се дължи изцяло на пониженото доверие сред градското население, поясняват статистиците.
Икономическата ситуация през последните дванадесет месеца се подобрява и това ще продължи и през следващата година, става ясно от анкетата.

От института обясняват, че потребителите продължават да смятат, че през последните дванадесет месеца цени растат, въпреки отчетената дефлация за последните месеци. Опасенията им за поскъпване през следващите 12 месеца отслабват, уточняват от НСИ.

Голяма част от българите, участвали в изследването, посочват, че най-големият им страх за бъдещето е безработицата. Повечето от тях са изразили мнение, че тя ще продължи да нараства. Хората са посочили, че не планират големи покупки за в бъдеще и същевременно не смятат, че сега е времето за спестявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай