Нови данни за здравето и възрастта хвърлят мъжете в ужас

Изследването помага да бъде обяснено защо жените средно живеят по-дълго от мъжете

Нови данни за здравето и възрастта хвърлят мъжете в ужас | StandartNews.com

Учени във Финландия установиха, че 50-годишните мъже биологически са с четири години по-стари от жените на същата възраст, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Разликата съществува още при 20-годишните, но тогава тя е малко повече от година.

Учени от университета в Ювяскюла са сравнили хронологическата възраст (броя на рождените дни) на хиляди доброволци спрямо биологическата. Те са използвали тестове, които установяват влошаващото се състояние на организма на базата от маркери в ДНК.

Въпреки разликата учените мислят, че с времето тя намалява, защото мъжете във Финландия не пушат вече толкова много, докато при жените порокът се запазва. Индексът на телесна маса е друг основен фактор зад половите разлики в остаряването. Мъжете средно са с повече наднормено тегло от жените.

Резултатите от изследването помагат да бъде обяснено защо жените средно живеят по-дълго от мъжете.

Учените са работили с 2240 близнаци, разделени в две групи според възрастта. От тях 151 двойки били брат и сестра - с еднаква генетика и начин на живот в детството. Биологичната възраст е изчислена с т. нар епигенетични часовници, които измерват нивата на ДНК метилиране. Това е степента, до която метиловите групи се прикачват към ДНК в клетките. Специалистите ги описват като раци, които се закрепват за корпуса на кораб и го забавят.

Освен това специалистите са отчели годините, прекарани в учене, индекса на телесна маса, тютюнопушене, пиене, физическа активност, за да установят кои фактори може да влияят върху скоростта на остаряване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай