НОИ започва издаването на електронни болнични

НОИ започва издаването на електронни болнични | StandartNews.com

София. От 1 януари 2015 г. Националният осигурителен институт (НОИ) започва издаването на електронни болнични, съобщиха от пресцентъра на института.

На интернет страницата на НОИ е публикуван софтуер, който се разпространява безплатно и е за издаване на болнични листове и решения по обжалването им. Програмният продукт позволява извършване на всички действия, необходими за издаването на болничен лист от 1 януари 2015 г. Чрез него се извършва въвеждане, контрол, съхраняване, представяне/анулиране на данните и изготвяне на справки за издадени/анулирани болнични листове, както и на данните от решения на ЛКК по повод на обжалвани болнични листове. Въведените данни се изпращат в НОИ и постъпват в Електронния регистър на болничните листове едновременно с издаването им или чрез експорт на файлове, които се подават в последствие също чрез продукта или през уеб-приложението в сайта на НОИ.

Заради промяната НОИ пусна и нови документи за деклариране на болнични и майчинство. Изменени и допълнени са образците на придружително писмо (Приложение № 8) и опис на документите (Приложение № 9) към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НИИПОПДОО), обнародвани в бр.90 на ДВ от 31.10. 2014 г. С изменените образци от началото на 2015 г. в ТП на НОИ ще се представят само декларациите от осигурителите/самоосигуряващите се относно правото на парично обезщетение (Приложение №15) и другите необходими документи за болнични листове, издадени след 31 декември 2014 г., независимо че временната неработоспособност може да е започнала преди 1 януари 2015 г.. Осигурителите трябва да представят с новите образци и всички заявления-декларации за изплащане на парични обезщетения, независимо от датата, от която се иска изплащане на обезщетенията. Болнични листове, издадени преди 1 януари 2015 г., се представят в ТП на НОИ с утвърдените за 2014 г. образци на придружително писмо (Приложение № 8) и опис на документите, (Приложение № 9).

Издадените след 31 декември 2014 г. болнични листове върху бланки "Болничен лист за временна неработоспособност, са невалидни. В тези случаи болничният лист следва да бъде анулиран от органа на медицинската експертиза, който го е издал и да се издаде нов – по образец, съгласно приложение № 3 към Наредбата за реда за представяне в Националния осигурителен институт на данните от издадените болнични листове и решенията по обжалването им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай