НОИ с 2 модела за увеличение на пенсионната възраст

НОИ с 2 модела за увеличение на пенсионната възраст | StandartNews.com

София. Националният осигурителен институт (НОИ) представи два модела за увеличение на пенсионната възраст в новия си анализ на пенсионната реформа. Възрастта ще започне да се мени според средната продължителност на живота в страната през 2016 г., сочи единият случай, а в другия става въпрос за промяна след като бъде изравнена възрастта за пенсиониране на мъжете и на жените - не по-рано от 2027 г. Предложенията са направени възоснова на отчетени данни и се отнасят само за хората, които работят в трета категория труд, обясняват от НОИ.

Връзката между продължителността на живота и пенсионната възраст е задължителна, поясняват експертите. Първото изчисление показва, че новият механизъм ще може да заработи през 2015 г., след като приключи замразяването през 2014 г. От НОИ предлагат тогава възрастта да се вдигне с 4 месеца и за двата пола. Другото им решение е след това тя да се увеличава с по два или четири месеца за жените и за мъжете на всеки 4 години, а не непрекъснато.

По този начин изравняването на пенсионната възраст между двата пола ще се забави повече от предвиденото и ще продължи чак до 2059 г., когато ще достигне 67 години, напомня анализът на НОИ.

Според втория вариант, възрастта за пенсиониране ще се вдига с по 4 месеца и за мъжете и за жените, докато мъжете не достигнат 65 години. Той следва действащият модел. Ако започне през 2015 г., това ще бъде факт през 2018 г. и тогава възрастта ще спре да се вдига за мъжете, но ще продължи при жените, за да се навакса разликата. Окончателното изравняване е ще през 2027 г., а от следващата година възрастта ще започне да се мени спрямо продължителността на живота, с еднаква стъпка и за двата пола, обясняват от НОИ.

НОИ напомня, че трябва да се изясни как ще се увеличава възрастта за другите две категории труд и как ще бъдат пенсионирани хората, които не отговарят на критериите. Каквото и да е решението, то трябва да е цялостно, а не "на парче", категорични са експертите от НОИ, синдикатите и работодателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай