Никулден. 4 ястия за прзничната трапеза

Вълшебни рецепти с риба

Никулден. 4 ястия за прзничната трапеза | StandartNews.com
  • 6 декември е посветен на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита и като патрон на рибарите. Традиционно трапезата не се вдига цял ден, а от обредните хлябове се дават късове на съседите, за да се запазят добрите отношения и да се множи богатството.

Традиционнен рибник

Продукти за 6 порции: 1  голям шаран, 1 ч. ч. орехи, 4 с. л. зехтин, 1 глава лук, нарязана на ситно, 1 връзка магданоз, 2 кисели краставички, нарязани на ситно, 1 ч. л. доматено пюре, сол и пипер на вкус

За кората: 500 г брашно, 1 ч. л. сол, 250 мл вода, 100 г топено масло или мас, 1 жълтък за намазване

Приготвяне: Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.

През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът.

С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.

Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.

Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180р С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.

 

Шаран с подлучен гъбен сос

Продукти за 4 порции: 1,5 кг шаран, 1 ч. ч. кисело мляко, 4-5 стръка магданоз, зехтин за намазняване, сол на вкус

За соса: 400 г домати, 200 г печурки, 4 с. л. бяло вино, 2 с. л. зехтин, 2-3 стръка пресен чесън, сол на вкус

Приготвяне: Шаранът се филетира, кожата се маха и филетата се нарязват на порции. Млякото се разбива с малко вода, филетата се заливат и се оставят да престоят така няколко часа. След това се изплакват, подсушават се и се поръсват със сол. Намазват се със зехтин и се пържат на грил тиган 5-8 минути от всяка страна.

Нарязаните на филийки печурки за соса се запържват на силен огън в предварително загретия зехтин. Щом се зачервят, се налива виното и когато се изпари, се добавят обелените и нарязани надребно домати. Посолява се и се оставя да къкри 3-4 минути. Добавя се наситненият чесън и ври още 2-3 минути.Филетата риба се сервират полети със соса и поръсени с наситнения магданоз.

 

Скумрия в бял сос

Продукти за 4 порции: 1 кг скумрия, 1 глава лук, 2 моркова, 1/2 връзка магданоз, 500 г прясно мляко, 4 с. л. олио, 1 дафинов лист, 4 с. л. заквасена сметана за гарниране, сол и черен пипер на вкус, листа магданоз за гарниране

За гарнитурата: 4-5 картофа, 2 с. л. заквасена сметана, 1 ч. л. хрян, сол на вкус

Начин на приготвяне: Рибата се филетира и дребните костици се отстраняват с пинсета.Лукът се нарязва на кръгчета, морковът се настъргва, а магданозът се наситнява. Зеленчуците и рибата се подреждат на пластове в дълбок намазнен тиган.

Всеки пласт се поръсва с олио, овкусява се със сол и черен пипер и се залива с горещото мляко. Слага се дафиновият лист и се оставя да се вари на слаб огън около 30 минути.

Картофите се сваряват и се нарязват на малки кубчета. Овкусяват се със сметаната, хряна и сол. Рибата се поднася с гарнитурата, заквасената сметана и лист магданоз.

 

 

 

 

Риба тон с винегрет от мед и горчица

Продукти: риба тон - 2 бр. филе, 320 г, зехтин - 2 с.л., сол - на вкус

За винегрет: ябълков оцет - 80 мл, зехтин - 100 мл, бяло вино - 50 мл, мед - 1 с.л., горчица - 2 - 3 с.л. на зърна, сол - 1/2 ч.л., черен пипер - 1/4 ч.л. или на вкус, копър - 1 ч.л. сух или пресен, чесън - 1 скилидка

Приготвяне: Смесете в купа всички продукти за винегрета, като чесъна пресовайте или настържете на фино ренде. Поставете рибните филета, така че да се покриват леко от тази марината, и приберете в хладилник за 30 минути до 1 час.

Загрейте две супени лъжици зехтин в тиган с незалепващо дъно на силен огън. Ръснете малко едра люспеста сол на дъното и положете маринованите вече филета. Ще пръска леко в началото, затова се отстранете, за да няма инциденти.

Запечете две минути от едната страна и обърнете за още четири минути от другата. Това време е достатъчно за запечатване на филета със дебелина от сантиметър и половина. Ако вашите са по-дебели, гответе малко по-дълго. Отвътре трябва да останат розови, което не означава, че са сурови.

Може да сервирате пържената риба по два начина - топла, поднасяйки я веднага, полята с останалия винегрет, или охладена, пускайки горещите филета обратно в течността и оставяйки ги да поемат още от нея. Само не прекалявайте с времето за престой в маринатата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай