Невероятно откритие. Снимаха най-отдалечената галактика

Тя бе документирана с космическия телескоп "Джеймс Уеб"

Невероятно откритие. Снимаха най-отдалечената галактика | StandartNews.com

Невероятно откритие направиха астрономите, работещи с новоизградения космически телескоп "Джеймс Уеб" (JWST). Те обявиха, че са намерили най-отдалечената галактика досега.

Подобно нещо вече се е случвало два пъти тази година. През април астрономите обявиха, че са наблюдавали галактика в момент от време, само 330 милиона години след Големия взрив. Миналия месец, в други данни от JWST, беше открита друга в момент 300 милиона години след Големия взрив.

Новият рекордьор обаче е умопомрачителен. Открит в мрака на ранната Вселена, той представлява момент само 235 млн. години след Големия взрив... на практика едно космическо мигване на окото в контекста на 13,8 млрд.-годишната възраст на Вселената, предаде Нова тв

Откриването на галактиката-кандидат, наречена CEERS-93316, бележи началото на нещо прекрасно: "Джеймс Уеб" е на път да отвори широко ранната Вселена, давайки ни безпрецедентен поглед към тъмните и загадъчни области в началото на всичко.

Статията, ръководена от астрофизика Калъм Донън от Единбургския университет, е представена в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, очаква се рецензиране и е достъпна на сървъра за препринти arXiv.

Първите милиарди години след Големия взрив представляват силен интерес за космолозите. През това време горещата квантова супа, която е изпълнила Вселената след нейното появяване, по някакъв начин е започнала да формира всичко: материя, антиматерия и тъмна материя, звезди, галактики и прах.

Тъй като светлината се движи за известно време, всяка светлина, която достига до нас от далечното пространство, представлява събитие, скрито дълбоко в миналото; така че на практика светлината е машина на времето за далечните части на Вселената. Но ранната Вселена - наистина ранната - е по-сложна: тя е толкова далеч, че всяка светлина, която достига до нас, е много, много слаба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай