Ненчев прати военен в отпуск заради парашути

Ненчев прати военен в отпуск заради парашути | StandartNews.com

Венислав Цанов, шеф на дирекция "Отбранителна аквизиция" в военното ведомство, излиза в дългосрочен отпуск. Това потвърди военният министър Николай Ненчев на конференция за въоръжението и екипировката на Сухопътните войски във Военната академия "Г.С. Раковски".

Отпускът ще трае, докато Военната прокуратура провери сигналите за скандал с доставка на парашути за Специалните части на армията, стана ясно от думите на Ненчев. Скандалът гръмна през 2014 г., когато МО сключи споразумение с българо-немската фирма "Параплекс-Брюгеман" за доставка на парашути.

В същото време Пентагонът обяви, че ще дари 400 супермодерни парашута за 6 млн. долара, което на практика обезсмисли покупката на германските. Най-важното обаче беше, че договорените парашути не се използват в нито една натовска армия и не отговарят на изискванията на спецсилите ни. Парашутите "Брюгелман" пък се шиели в пловдивското с. Баня, но никой не ги бил виждал, нито пък изпробвал.

Германците спечелили търга на МО с почти 2 пъти по-ниска цена от втория в класирането. Първоначално сделката била прекратена, но после била сключена за част от количеството. При изпитанията на парашутите в Карлово след доставката им стана ясно, че моделите с кръгъл купол са показали редица дефекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай