Не знаят за бежански лагер до границата ни с Гърция

Не знаят за бежански лагер до границата ни с Гърция  | StandartNews.com

Нямам никаква официална информация нито от българските власти, нито от гръцките власти за създаване на бежански лагер в близост до нашата граница на територията на южната ни съседка. Няма как да не съм уведомен, всеки ден се чувам с гръцките си колеги. Това каза кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов в отговор на появила се информация за бежански лагер до българската граница край Гоце Делчев. Ако има втори имигрантски център в град Драма, то това не е нещо различно, защото и сега там действа друг такъв център, но е на 45 километра от граничната бразда, уточни градоначалникът. Според управници в региона мигрантите искат да стигнат до Западна Европа, където ще имат по-висок жизнен стандарт.

„Там ще са като нашите роми – ще разчитат на социални помощи. Тук няма работа за тях. Няма и къде да ги настаним. Училището е със съсипан покрив, тече. Нямаме никаква леглова база", твърдят кметове на населени места край границата. Добрата новина е, че няма паника и притеснение сред местното население.

„На този етап няма място за притеснение", каза Москов.

Нащрек са нашите гранични полицаи на ГКПП – Илинден – Ексохи.

те следят ситуацията и са в контакт с жандармерията и армията. Засега обаче няма подкрепления, които да са изпратени от други райони на границата с Гърция. Денонощно се дебне за появата на бежанци не само на пункта, но и в планината. Защото мигрантите, ако решат да преминат в страната ни, ще го направят през „зелена граница". Патрули следят през нощта с термовизионни камери за нарушители на държавната граница.

„Към момента няма индикации, че ще дойдат насам. Целта им е Западна Европа, а не Балканите. Проигра ли сме различни ситуации, свързани с евентуален мигрантски натиск, знаем как да реагираме. Правихме и специално учение. Но дано не се налага да го правим наистина", коментират наши гранични полицаи на граничния пункт Илинден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай