Кой притежава най-скъпата къща в света

Историята на имението

Кой притежава най-скъпата къща в света | StandartNews.com

Уникалната вила-бижу "Les Cèdres" на Френската Ривиера е една от най-скъпите къщи в света. За цената на тази 190-годишна вила можете да си купите 10 000 килограма злато, 100 от най-скъпите яхти в света и 50 от най-скъпите коли в света, пише tocka.com.mk, цитирана от lupa.bg.

Тази великолепна къща е обявена за продажба от 2017 г., а през 2019 г. Ринат Ахметов, милиардер от Украйна, я купи за 220 милиона евро. Междувременно стойността й нараства.

Вила "Les Cèdres" е построена за краля на Белгия през 1830 г. Неговият светло жълтеникав цвят като пясък говори за династията – защото такива нюанси са използвани за вилите на кралското семейство на Сардиния, управлявало по това време.

Двадесет години след като е построена, кметът на Вилфранш сюр Мера купува къщата и смята да има ферма за маслини там. И днес в имота на вилата има маслинови дървета на повече от 300 години.

През 1904 г. най-скъпата къща в света има нов собственик, когато потомците на кмета я продават на белгийския крал Леополд II. Той разширил градините около дома. Имотът е закупен от семейство Марние-Лапостол през 1924 г. и те го използват най-дълго, цели 90 години, отглеждайки всякакви екзотични растения.

Къщата е с огромна площ от 1700 квадратни метра и има 14 спални, плувен басейн с олимпийски размери, библиотека с дървена ламперия, съдържаща 3000 книги за флората и натурализма (включително издание от 1640 г. на ботаническия кодекс), изкуствено езерце с амазонски лилии , бронзова статуя на Атина, бална зала, осветена от полилеи, грандиозни всекидневни, богато рамкирани портрети от 19-ти век и зашеметяваща дограма.

Само дървенията струва цяло състояние. Освен многото луксове, самото местоположение на вилата Les Cèdres на брега на Saint-Jean-Cap-Ferrata говори достатъчно за нейното великолепие. Най-високите му точки предлагат гледка към Вилфранш-сюр-Мер, мост с виадукт, близо до средновековния град Eze Village и далеч на изток, красивите Алпи, които разделят Франция и Италия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай