Наводнения в Габровско, възрастна жена почина

Наводнения в Габровско, възрастна жена почина | StandartNews.com

Габрово. 200 л/кв. м дъжд удавиха Габровско и отнеха човешки живот. Местните хора описват бедствието като водопад от небето, който се е излял за 4-5 часа. Потопът взе и жертва - 61-годишна жена от габровското село Враниловци е починала вследствие на поройните дъждове, които се изсипаха в областта предното денонощие. Синът й пък е в неизвестност, най-вероятно отнесен от водната стихия. Обстановката в селата Новаковци, Драгановци, Гъбене, Стоевци, Камещица, Музга, Дебел дял, Трънето и Яворец е бедствена. Наводнени са били всички приземни етажи на къщи, отнесени са няколко коли и селскостопанска техника. През нощта срещу вторник за отводняване и провеждане на аварийно-спасителни дейности на крак са били вдигнати 6 екипа и 25 служители на Пожарна безопасност и защита на населението.

В ранните часове на деня бяха определени комисии за извършване на огледи на всички критични места с цел установяване на нуждите и осигуряване на хора и механизация, каза кметицата на Габрово Таня Христова. Почистването на наносите, дъждоприемни шахти, водостоци, разрушени участъци на легла и корита на реки и дерета е продължило през целия ден. На територията на общината от 20 часа на 28 юли до 1 часа на 29 юли са паднали проливни валежи с интензитет над 200 л/кв. м. Поради разразилата се силна гръмотевична буря временно без ток са останали около 70 села и 4 квартала на Габрово. Възстановено е електрозахранването, без ток е само хижа "Хлебна" на Узана. Селата Гъбене, Стоевци, част от Враниловци и Западната индустриална зона са без вода заради прекъснати от пороите водопроводи. Възстановителните работи ще започнат след спадането на нивото на реките и деретата, над които минават водопроводите.

"В двора на селските къщи водата е била повече от метър, а на места тя е достигала и 2 метра", разказват хората от селото. Няколко семейства са се спасили по чудо, качвайки се на покрива на къщите си. Семейство с две малки деца се е спасило от прииждащата вода, качвайки се заедно с децата на покрива на собствената си къща. Уплашени, те само гледали как водата отнася покъщнината им. За щастие всички са оцелели, макар и много уплашени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай