Наши събират пари за бесарабин в Гурково

Наши събират пари за бесарабин в Гурково | StandartNews.com

Кмет разкри сметка, търсят 2000 лева за виза и транспорт на семейството му от Украйна

Нашенците в балчишкото село Гурково събират пари за първия бесарабски българин, който избяга от конфликта в Украйна при тях. Виталий Дрозда вече почти месец живее в дома на Мирослав Марчев. "За съжаление, за да имам виза, ми трябват пари, за да мога да я платя. Аз подадох заявление за виза "Д", която да ми позволява да остана тук и да работя и семейството ми да дойде при мен. Всеки ден се чувам със семейството ми и ми е много мъчно - за жена ми и малкия ми син, той е едва на четири месеца", разказа младият мъж.

За да помогне на Дрозда, кметът на Гурково - Тодор Георгиев, е разкрил банкова сметка, в която всеки може да дари според възможностите си, за да помогне на младия мъж да си плати визата. "Приятели, българи, братя и сестри!!! Нека да помогнем на един бесарабски българин, избягал от мобилизация за събитията в Украйна, да се събере със своето семейство тук в България! Не става въпрос за някаква голяма сума - 2000 лева, но ги няма, а трябва да се изготвят документите и придвижването на семейството. Нека всеки, който има желание - да му помогне на ВИТАЛИЙ ДРОЗДА - IBAN BG15STSA93000022490046 - Банка ДСК", гласи призивът на кмета във фейсбук страницата на добруджанското село.

По думите на Дрозда ситуацията в родния му град Запорожие продължава да е зле, близките му оцелявали трудно заради голямата инфлация и това е и причината да не могат да му помогнат със средства. "Обаждаха ми се приятели, всеки ме пита как съм стигнал до тук, какъв е пътят и какво да направят", каза още младият мъж. Той искрено благодари на хазяина си Мирослав Марчев, когото дори нарича баща. "Той прави всичко за мен. Не ме оставя, превежда ми, докато аз уча български. Не знам как бих се справил, ако не беше този добър човек", казва още Виталий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай