Наши превозвачи с контраблокада на "Кулата"

Наши превозвачи с контраблокада на "Кулата" | StandartNews.com

Гневни родни шофьори не издържаха на поредната гавра на гръцките фермери и блокираха с жива верига движението през ГКПП – Кулата – Промахон. По обяд във вторник те направиха контраблокада и спряха трафика на всички видове моторни превозни средства. Много от тях чакаха денонощие край браздата, след като незнайно защо протестиращите гърци сложиха „тапа" в понеделник в 13,00 часа за тировете. Във вторник пък съвсем отказаха да пуснат движението по постигнатата на 9 февруари с транспортния ни министър Ивайло Московски договорка. Тогава фермерите от южната ни съседка обещаха, че всеки ден ще пропускат тежкотоварни камиони от 11,00 до 16,00 часа. Много от нашите шофьори изразиха съмнение, че гърците ще удържат на думата си. Те дори в началото отказаха да вдигнат своята блокада, но след разговор с министъра се съгласиха да отворят границата.

„Този път няма да се хванем на приказките ми и на лъжите им. Те се подиграват с нас, гаврят се с нашето страдание. Колоната от тирове в днешния ден пак стана двойна и е дълга общо над 20 километра. На гръцка територия е още по-страшно, стига да 30 километра. Фермерите пият и пеят, а ние бедстваме. Край на този кошмар. Няма да вдигнем блокадата, докато от най-високо ниво на властите в Гърция не гарантират коридор", заяви Веселин Дангов, превозвач от Дупница. Затова протестът на българските шофьори е за неопределено време. Те настояват за по-голяма съпричастност от страна на гръцките власти към съдбата на блокираните край границата тираджии от цяла Европа. А гръцката полиция да се размърда и да осигури свободното пътуване на хора и стоки в рамките на Европейския съюз. „На Кулата дойде министър Московски, а те пращат някакъв си заместник областен управител на Серес. Това е неуважение към нашата държава, към нашите управляващи. Смеят ни се в лицето шепа почерпени с алкохол гърци. Щом дойде време за работа на полето, ще си вземат тракторите и ще се приберат, но сега ни съсипват бизнеса, търпим огромни загуби", каза още дупнишкият превозвач. Той призна, че ако гърците вдигнат блокадата, почти сигурно това ще сторят е нашите водачи. „За нас е важно да стигнем до крайната точа на пътуването си, нямаме интерес да стоим с дни край граничната бразда. Контраблокадата е да покажем, че има проблем и ни е писнало. Не е изключено някои да потърсят саморазправа с гръцките фермери", уточни Дангов.

Заради поредната криза на ГКПП – Кулата областният управител на Благоевград Бисер Михайлов докладва спешно в транспортното министерство. „Почти сигурно ще пътувам към границата. Ще водим нови преговори. Но е жалко и непочтено, че гръцките фермери не удържаха на думата си и не се отнасят отговорно към поетите от тях ангажименти. Не мислят въобще за хилядите хора, които висят на границата и страдат", заяви губернаторът. Два дни продължава блокадата за тирове и на ГКПП – Илинден – Ексохи. И там гърците отказали да осигурят коридор за камионите и в понеделник, и във вторник. Но там трафикът е слаб, има не повече от 50 камиона в колоната на наша територия. Леките коли, микробусите и автобусите се пропускат в часовете от 15,00 до 17,00 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай