Наш бизнесмен държи колите на Бай Тошо, Пеле и Елвис

Откъде се е сдобил с уникалните експонати

Наш бизнесмен държи колите на Бай Тошо, Пеле и Елвис | StandartNews.com

Музеят за ретро автомобили "Златен Рожен" в петричкото село Капатово е инициатива в областта на културното развитие, както за региона, така и за цяла България.

Локализиран в природно богатата област до винарна "Златен Рожен", стремежът на собственика Теодор Осиковски е да служи като средство за почитателите и собствениците на експонати да споделят любителството си към ретро автомобилите. 

Пред камерата на БЛИЦ TV амбициозният бизнесмен, който е собственик на международно признатата винарската изба "Златен Рожен" и меценат разказа любопитни неща за уникалните експонати, които са под крилото му, и за които заедно с екипа си полагат много грижи.

Сред колекцията на семейство Маруся и Теодор Осиковски са и автомобили като тези, които са управлявали навремето Тодор Живков, Краля на футбола Пеле, Елвис Пресли и др. 

"Абсолютно всички автомобили в музея са в идеално техническо състояние. Отговарят на всички изисквания за музеен експонат. Могат да бъдат запалени и ползвани по всяко време.

Сред експонатите е прочутият модел на "Крайслер" модел "Уинзор", който е бил любим на американските гангстери. Експонатът е произведен през 1947 година и тогава е струвал 2100 щатски долара. Мощността му от 114 конски сили му е давала възможност да развие максимална скорост от 129 км/ч.

Автомобил, който е бил на легендарния Пеле, също краси музея в село Капатово.

Непреходният "Кадилак", който е бил любим на рок легендата Елвис Пресли е с дължина от внушителните 7 метра и 50 сантиметра.

"Мерцедесът на Пеле за времето си е бил много луксозен. Този при нас е в перфектно техническо състояние, изглежда като нов. На много малко километри е - само на около 25 хиляди км", каза собственикът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай