Събота,

Нарушение в разрешителното за строеж в "Младост"

От: Администратор -
1865
Нарушение в разрешителното за строеж в "Младост"
A
A
A

Има нарушение в издаването на строително разрешително в столичния квартал „Младост 1". Районният архитект е пропуснал да уведоми Топлофикация.  Това заяви днес столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Плановете на мястото на детска площадка да се появи нова сграда предизвикаха протести през последните дни. Това доведе до оставката на районния кмет на „Младост" Цвета Авджиева, след като ГЕРБ свалиха политическото си доверие от нея.

„Топлофикация подаде искане за отмяна на разрешението за строеж. Оттам нататък трябва да се търси трайно решение по отношение на собствеността на тези терени", допълни още Фандъкова.

Тя благодари на жителите на квартала за разговорите, които е имала с тях, но изрично подчерта, че всеки случай със застрояване е различен. „Всеки случай трябва да се разглежда индивидуално, да на се допуска застрояване", допълва кметицата пред Би Ти Ви. 

„Решенията в такива ситуации са две – или да се намери подходящ терен, който да се даде на собственика като обезщетение, или да се започне процедура по отчуждаване, но всичко това става със средства на общината", поясни Фандъкова.

Фандъкова коментира и темата за столичните велоалеи, които неведнъж предизвиквааха протести и недоволство сред велосипедистите.

„Внукът ми кара колело, но не навсякъде има изградени велоалеи или добри такива. Полагаме големи усилия през последните години, всички ще се съгласят", смята Фандъкова.

По думите й, не навсякъде е възможно да се изградят велоалеи, но Столична община прави всичко, за да може това да се случи. „Когато се нарушават правилата е по-бързо, но не е по-безопасно", смята Фандъкова.

По повод новоизградената велоалея на бул. „Витоша" от Националния дворец на културата до Южния парк, която удължава трасето на велосипедистите, кметът каза, че ако вело организациите имат предложения за нея и трасето й, може да се направят корекции.

„Това е над километър велоалея в двете посоки, сега предстои да се сложат и обезопасителни колчета. Няма как всичко да се направи изведнъж", допълва Фандъкова.

„Промените на Японския хотел за абсолютно незаконни, особено по отношение на надстрояването на ниското тяло. Разрешението за строеж е отменено", заяви още столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Кметът на район Лозенец е предоставил на прокуратурата незаконно издаденото разрешение за строеж. Другият проблем, с който от Столична община сме напълно солидарни, е искането за строителство на 10 етажно тяло на мястото на тенис кортовете", допълва кметицата. 

Тя каза, че преди няколко дни е било получено становище от Министерство на културата, че Японският хотел не е паметник на културата. Очаква се главният архитект на съоръжението да обжалва това решение.

Йорданка Фандъкова подчерта, че се полагат огромни усилия всички стари и опасни дървета в столицата да бъдат подменени с нови фиданки. По повод изсъхналата растителност в чисто новия парк „Възраждане" кметът на София каза, че растителността в парковете непрекъснато се ревизира и каквото изсъхне се заменя веднага.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com