Намериха останки от страховито крилато чудовище

Гръмовержецът на Стъртън съчетава странни анатомични черти

Намериха останки от страховито крилато чудовище | StandartNews.com

Двойка крака, принадлежащи на може би най-големия вид птица, обитавал някога нашата планета, са открити във фосилно находище в централната част на Австралия, съобщи Сайънс алърт.

Гръмовержецът на Стъртън (Dromornis stirtoni), наречен от един палеонтолог "екстремен еволюционен експеримент", съчетава странни анатомични черти. Огромният му клюн се подава от неголям череп, а главата е разположена  върху тяло, което се извисява на 3 м и тежи до половин тон.

За да изглежда животното още по-абсурдно, тези гиганти на 8 милиона години всъщност са роднини на съвременните птици, като пилетата и патиците.

Откритието може да премахне някои от догадките в моделите, които се опитват да опишат истинските размери на вида. За пръв път останки от тези огромни нелетящи птици са намерени неразхвърляни, разположени приблизително така, както са съществували в някогашното животно.

"Това означава, че трупът е бил цял, когато е бил затрупан", казва Адам Йейтс, палеонтолог и куратор на науките за Земята в Музея и  галерия на Северната територия. "Имаме само долните крайници, защото дотам стигнахме, докато копаехме. Очакваме, че голяма част от скелета,  ако не и целият, може да лежи там и да го намерим при следващите разкопки."

Вкаменените кости са открити в резервата Алкута - гъсто залесено находище на вкаменелости на 190 км североизточно от Алис Спрингс, с една от най-големите концентрации на останки от сухоземни гръбначни животни в Австралия. Макар че на това място са открити хиляди вкаменени екземпляри, откакто разкопките  започват през 1986 г., повечето от тях са разхвърляни фрагменти от различни видове заради наводнения в древността.

Палеонтологът от Университета "Флиндърс" Уорън Хендли, Йейтс и колегите му преди това са сравнили колекция от разбъркани кости на D. stirtoni, открити в региона, и са успели да установят разлика в размерите на мъжките и женските екземпляри.

Съдейки по размера на новооткритите кости на краката, изследователите подозират, че останките принадлежат на женски екземпляр, който екипът е нарекъл Деб. Те възнамеряват да направят хистологично изследване, за да потвърдят подозренията си.

Междувременно вкаменелостите на Деб се подготвят за временно излагане в музея тази година. Внимателно почистени и втвърдени с пластмасов ацетат, който запълва всички празнини, костите ще бъдат запазени за бъдещи изследвания.

Следи от гръмовержци са откривани само в Австралия и датират от края на миоцена. На тези абсурдно надути птици с малки закръглени крила им липсва специализираната гръдна кост, на която другите птици разчитат за големите си летателни мускули. Живели са в сухите гори и вероятно са използвали огромните си човки, за да поглъщат плодове и друга растителност.

Фосилните данни сочат, че тези птици и техните роднини са съществували 25 милиона години. Но в края на миоцена Австралия пресъхва, може би твърде бързо, за да може D. stirtoni да се адаптира. Птицата е достигала максималния си размер и е съзрявала за размножаване 15 години. Затова е била много уязвима при променящи се условия в околната среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай