Намериха радиоактивни отпадъци на сметище в Плевен

Намериха радиоактивни отпадъци на сметище в Плевен | StandartNews.com

Плевен. Изхвърлени радиоактивни отпадъци на нерагламентирано сметище паникьосаха жителите на плевенското село Брестовец, където полицията отцепи района и забрани достъпа до местността Сухия язовир. Екип на „Спасителни дейности" при ОУПБЗН-Плевен е установил наличие на радиоактивен материал - Радий 226 на сметище в Плевен.

Радиоактивният материал е във вид на разхвърляна шлака на отделни участъци по терен от близо 200 кв. м. По официална информация извън периметъра нивото на радиоактивност е в рамките на допустимото и не е опасно за населението. На разстояние от 30 см от шлаката обаче уредите засекли радиоактивност 4 пъти над нормата.

Незабавно е извършена проверка на място от екип на група „Спасителни дейности" при ОУПБЗН-Плевен и е установено, че металните отпадъци са от шлакообразен материал, с ръждив червен цвят и са на отделни участъци по земята на площ от около 150 - 200 кв м.

Измерените стойности са установени с уреди HDS - 100, както следва:
1. Радиационен фон - 0,05 микросиверта/час;
2. На разстояние 30 см. - 0,20 микросиверта/час. За извършеното е изготвен протокол.

Районът е отцепен от служители на Второ РУП - МВР при ОД на МВР - Плевен. Към настоящия момент няма данни за пострадали граждани. Необходимо е хората, имали контакт с този материал, да се изследват в Националния център за радиобиологична и радиационна защита - София.

Радий 226 събиран за скрап

Някои от местните роми събрали част от радиоактивната шлака и се опитали да я предадат в пунктове за скрап, алармира кметът Радослав Иванов. Според един от тях – Иво Чернев, отпадъкът представлявал ръждиви люспи, които той натъпкал в чувал. Човекът не е притеснен за здравето си.

Отпадъците били изхвърлени още преди 3 седмици и ромите ги разнасяли. Предишната вечер казали на кмета, че видели син бус, от който са стоварени. Иванов подал сигнал, прокуратурата започнала разследване, а полицейска патрулка завардила пътя през цялата нощ. Според слухове шлаката е от стари тръби на предприятието „Нефт и газ", изровени от плевенска фирма, но върнати обратно от Перник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай