Намериха мъртъв изчезналия Мехмед (ОБЗОР)

Намериха мъртъв  изчезналия Мехмед (ОБЗОР) | StandartNews.com

По трупа му има драскотини, но не и следи от насилие

С трагичен край се оказа развръзката около изчезването на Мехмед Сечков от велинградското село Света Петка. След четири дни издирване младият мъж, който в събота тръгна за боровинки в района на Белмекен, е открит мъртъв вчера на обяд, съобщиха за "Стандарт" от Планинската спасителна служба (ПСС). Информацията бе потвърдена и от полицията. Намерили са го местни жени, които са събирали малини и боровинки в планината в местност до река Яденица, съобщи за "Стандарт" говорителят на РДВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. Според кмета на село Света Петка Али Тебер, тялото е било открито от Айше Фейзула, която е далечна роднина на Мехмед.

"Чухме от колегите, че Мехмед бил на 5-6 километра от мястото, където е видян за последно от родителите му. При това става въпрос за разстояние в обратната посока на тази, по която би трябвало да се движи по пътя към семейния автомобил. Странно е, тъй като близките му бяха категорични, че добре познава планината. Не за първа година е събирал боровинки там", коментираха спасители от Банско. По тяхна информация Мехмед е намерен в подножието на стръмни скали, но

край него не са открити двете кофи с боровинки

- едната носел в ръката си, а другата мъкнел на гърба си. Най-вероятно е полетял по ската след подхлъзване или загуба на равновесие. При падането буквално се е размазал в големите камъни и почти сигурно е издъхнал на място, предават думите на колегите си спасителите от Банско. След огледа на полицията пожарникари трябваше да измъкнат тялото от ниската част на склона. По трупа на младежа няма видими следи от големи наранявания. При първоначалния оглед са били открити дребни драскотини, вероятно от тежкия планински преход, твърдят от полицията. Според запознати основните версии за смъртта на младежа са, че е починал от хипотермия, или е паднал лошо, което може да е предизвикало вътрешен кръвоизлив. Истинските причини за трагичния край на Мехмед обаче ще станат ясни днес, след като бъде извършена аутопсия в Съдебна медицина - Пазарджик. Криминалисти от РПУ-Септември разследват и установяват причините за трагедията. "Ние няма как да гадаем какво се е случило с момчето, за да се стигне до този фатален край. Това е работа на полицията, да си води разследване, има образувано досъдебно производство. Не ни се вярва нещо да го е изплашило и да е поело в друга посока. При толкова много хора в гората за билки, боровинки и гъби няма как да има мечка в района.

Друго животно няма как да стресне младия мъж

Може да се е заблудил, което не е невъзможно", коментират планински спасители в курортния град. Те са категорични, че в дните на издирвателните акции обходили стотици километри, покрили огромен периметър в гората. Но търсили в съвсем друга посока, тъй като такива били данните на родителите на изчезналия и намерен мъртъв Мехмед.

В продължение на четири дни 400 души, сред които полицаи, пожарникари и спасители с шест кучета, преровиха всеки храст, метър по метър, клонка по клонка, за да открият Мехмед. По-рано днес близките му поискаха помощ от институциите и хеликоптер, който да облети района и да засече телефона му. "Хиляди декари гора бе проверена. Кучетата така и не хванаха някаква следа, капнаха от ходенето и привечер се прибрахме в базата", допълниха планински спасители от Банско.

Мехмед изчезна в събота около обяд, когато бил в планината за боровинки заедно с родителите си. Момчето се изгубило, въпреки че познавало отлично района. Версиите за изчезването му бяха много. Според кмета на селото дори имало неверни сигнали, че е отишъл при един овчар. В понеделник проверили, но се оказало слух. Кметът сподели, че дори открили изгубени преди няколко години ръждясали ножчета от гъбари, а от момчето няма никаква следа. Мехмед е познавал много добре района, а денят е бил ясен, не е имало мъгла както бе съобщено, каза баща му в репортаж по Би Ти Ви. Той не е бил облечен много дебело - бил по анцуг, ботуши и леко яке, а в първата нощ валяло 3 часа.

Мехмед е бил студент по начална педагогика в Пловдивския университет" Паисий Хилендарски". През лятото работел, за да си помага финансово. Бил много трудолюбив. Прибрал се в селото, за да помага на родителите си в брането на боровинки. Баща му и майка му се препитават с бране на горски плодове. Мехмед има по-малък брат, който помага на дядо си в магазин за хранителни стоки в Юндола.

Спасители: Носете си резервна батерия за GSM-а

Спасителите съветват всички хора, които всеки ден излизат в планината за билки или гъби, да носят и резервна батерия за мобилните си телефони. "Това почти никой не го прави. На момчето, което търсихме, джиесемът почти веднага е изключил, тъй като батерията му паднала. Опитваха се полицаите с технически средства да локализират къде е мобилният му телефон, но напразно, тъй като бе изключен", казват служители на ПСС - Банско. Те съветват всички хора да не подценяват в никакъв случай опасностите на гората. Трябва да са добре екипирани. Да имат мобилни телефони, да познават отлично района, който обхождат. Ако не познават планината, задължително да са с близки, които са наясно с пътеките и най-преките пътища до близките населени места. Сутрин рано, а и понякога през целия ден, на отделни места се застоява роса или цели локви. Те са особено коварни, тъй като едно подхлъзване в тях може да е фатално. Човек не очаква подобен инцидент и рискува да получи тежки травми, а при малшанс - да се стигне и до фатален край, ако удари лошо главата си при падането.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай