Наградиха журналисти със смели сърца

Наградиха журналисти със смели сърца | StandartNews.com

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов и Патрик Колман от ирландското посолство у нас наградиха призьорите в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците". Тържествената церемония се състоя в сряда в зала „22-ри септември". „За поредна година сме тук, за да се поклоним пред паметта на журналистката Вероника Герин, която стана символ на борбата срещу престъпността и наркотиците, емблема за добре свършена журналистическа работа. Задачата ни е една - да държим децата далеч от този порок. За Благоевград този проблем е доста сериозен, може би защото сме млад град. Задачата на местната власт и на всички институции е много сериозна", каза Камбитов.

Представителите на национални и местни медии бяха поздравени и от Патрик Колман. „Днешното награждаване е ценно, защото признава вашата работа и по свой начин изважда на показ ползата от подобна журналистика", каза той.

По време на церемонията бе прожектиран филм за живота на известната журналистка, посветила делото си на борбата с наркотиците. Голямата награда – плакет и грамота, беше присъдена на Браян Маас – разследващ журналист в медията CBS 4, гр. Денвър, щата Колорадо - САЩ, за разследваща журналистика по проблемите, свързани с разпространението и употребата на наркотици. Конкурсът се организира от Общински съвет по наркотични вещества, с подкрепата на община Благоевград и посолството на Ирландия в България. Той е в памет на ирландската журналистка Вероника Герин.

„Сърце и слово срещу наркотиците" стартира за първи път през 2007 г. Ирландската журналистка Вероника Герин е разстреляна показно по поръчка на наркодилъра Джон Гилиган на 26-ти юни 1996 г. – Международния ден за борба с наркоманиите, заради нейните разследващи материали, доказващи вината на Гилиган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай