Надзирателите поискаха приравняване с МВР

Решават до 5 дни дали приемат предложенията на Министерство на правосъдието

Надзирателите поискаха приравняване с МВР | StandartNews.com

София. Приключи протестът на служителите в затворите пред Министерството на правосъдието. В следващите пет дни работещите ще излязат със становище за постигнатите договорености с Министерството на правосъдието.

По-рано пред журналисти председателят на Синдиката на работещите в затворите Иван Петров заяви: "Нашата дейност трябва да се финансира, трябва да се инвестира в нашите заплащания, и те да се изравнят с тези на колегите от МВР. Ние сме с най-ниските заплащания, както за заплати, така и за социални плащания".

Според него цялостното финансиране включва обезпечаване на тяхната дейност с технически средства и всичко останало, от което зависи тяхната дейност. "Не само нашата дейност, а и животът и здравето ни да бъдат обезпечени", подчерта той.

"Направихме всички стъпки, представихме нашите искания, които представяме откакто съществува нашата синдикална организация. Тези проблеми ги представихме на всички нива, като започнем от Дирекция, министерство до Народно събрание. Всички български институции, които носят отговорност за нашата дейност, за съжаление не ни обърнаха внимание, или още по-лошо – отговарят ни: Пари за вас няма. По всички проблеми, по които не намираме решение, ще търсим Арбитража на българския съд както се случи с няколко дела, които спечелихме. Не бихме желали като държавни служители да съдим държавата в Страсбург, но ако това трябва, това ще стане, защото държавата трябва да обърне внимание и към нас като майка, а не като мащеха", заяви Иван Петров.

При протестиращите слезе заместник-министърът Илия Ангелов, а протестиращите го посрещнаха с бурни викове и освиркване. Той покани представители на синдикатите да се качат в сградата, за да обсъдят исканията на протестиращите, а след срещата - да излязат със становище.

Илия Ангелов заяви пред присъстващите: „Напълно подкрепям справедливите ви искания. Независимо, че рамката е орязана, ние искаме стъпка по стъпка да увеличим социалните плащания. Работим по две неща. От 2014 г., въпреки орязания бюджет, да се повишат вашите заплати, и да се изравнят с тези на служителите на МВР. Другото, което искаме да направим, е да повишим вашия порцион от 60 на 80 лева. Нещата стават бавно и мъчително, така че се надявам за в бъдеще да има още стъпки, които да удовлетворят вашите искания. Спрямо европейските изисквания, вашият труд е дискриминиран", посочи той.

След срещата се оказа, че офертата на министерството е далеч по-скромна от това, за което настояват служителите на затворите и арестите.

Пред протестиращите бяха представени постигнатите договорености на срещата: Министерството на правосъдието предлага 5% увеличение на работните заплати от януари 2014 г. и изравняване на социалните придобивки с тези на служителите в МВР от юли 2014 г.. Протестиращите освиркаха последното предложение и скандираха "Уууу".

Поет е ангажимент преди края на 2013 г. да бъде приет правилник и да бъдат направени промени, свързани с работното време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай