Надзирателите от страната на протест в София

Надзирателите от страната на протест в София | StandartNews.com

София. Пред сградата на Министерство на правосъдието към 12:30 започнаха да се събират участниците в протеста на служителите в затворите.

Някои от надзирателите носят плакати с имената на синдикатите в местата за лишаване от свобода в страната. Други са облекли светлоотразителни жилетки. На място присъстват представители на синдикатите от СФС МВР, от синдиката на служителите в затворите във Варна, Бобов дол и други. Издигнат е лозунг - "Господа управляващи, елате при нас". "Протестът се подкрепя от останалите синдикални организации в сектор "Сигурност", посочи Иван Петров, председател на Синдиката. Техни представители са пред МП.

Синдикатът на служителите в затворите в България настоява за цялостно финансиране на дейността. Исканията са за индексиране на заплатите и изравняване на социалните плащания с останалите служители в сектора "Сигурност". Борбата на протестиращите е и за повишаване на сумите за храна (порцион) от 60 лева на 120 лева – да бъдат приравнени с тези на МВР, увеличение на заплатите, както и включване на реално необходимите средства за подобряване и осигуряване на нормални и здравословни условия на труд.

"Протестиращите излязоха на национален протест като крайна мярка, тъй като досега техните искания не бяха чути. Те са сигнализирали в различни дирекции в МП и парламента и затова днес настояват да чуят защо се неглижира професията и не се зачитат професионалните и социалните им права", заяви Петров.

По непотвърдена информация заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов е вече тук и се очаква да се срещне с протестиращите.

Днешният национален протест идва на фона на няколкодневно символично "пиене на студена вода" пред сградите на повечето от българските затвори. Очаква се пред правосъдното министерство да се съберат близо 1000 надзиратели от цялата страна, за да демонстрират несъгласието си с цялостната политика и дискриминационното отношение на държавните институции към труда им.

Служителите от затворите предупреждават, че в случай, че не им се обърне нужното внимание и ако не се изравнят заплатите и социалните им плащания с тези от другите структури от системата за национална сигурност, ще поставят проблемите си пред европейските институции.

Протестът се охранява от полиция. Полиция има на ул. "Славянска", където са паркирани три патрулки. Обстановката е спокойна. Освен пред Министерството на правосъдието, протестиращи има в градинката на Народния театър "Иван Вазов". Видимо събралите се на протеста са около 200 души.

Протестът в столицата наложи промени в движението в центъра.

В Министерството на правосъдието влязоха представители на протестиращите служители на Синдиката на затворите за преговори със заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов. Заместник-министър Ангелов обяви, че се работи за индексация на заплатите на работещите в местата за изтърпяване на наказанията, от 2014 година. На протеста пристигнаха служители от затворите в Стара Загора, очакват се от затвора в Сливен. Вече има протестиращи от Бобов дол, Варна, Пловдив, Пазарджик и други. Протестът продължава един час.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай