Надуха 400 гайди за Роженския събор (ОБЗОР)

Надуха 400 гайди за Роженския събор (ОБЗОР) | StandartNews.com

Наплив от 30 хиляди за откриването, кошмарни задръствания до поляните

Възроденият събор на Рожен предизвика небивал интерес. Хаос и километрични колони от коли, автобуси и всевъзможни возила задръстиха движението към прохода, където днес по обяд бе официалното откриване. Събитието носи името Събор на народното творчество и животновъдството "Рожен 2015", но се явява наследник на фолклорния събор, чието последно издание бе през 2006 г. Само за откриването до обяд в петък на поляните се стекоха близо 30 хиляди души. Очаква се за трите дни на поляните да преминат над 350 хиляди гости. 7 хиляди пък са само участниците във фолклорния конкурс. Най-нетърпеливите бяха разпънали палатките ден-два по-рано, а местата свършиха още в началото на седмицата. Въпреки засиленото присъствие на полиция колите масово навлизаха в насрещното, за да изпреварят колоните, с което още повече задръстиха движението към върха. Повече от час беше нужен, за да се изпълзи от автогарата на Пампорово до мястото на събора, което е не повече от 7-8 километра. Напрежението нарасна около обяд, когато гневни шофьори започнаха да сипят заканите и обиди.

"Кажете какво да направим, цяла България е тук"

опитваха се да свалят градуса униформените, безсилни за въведат някакъв ред в хаоса на пътя. Стотици оставиха колите на всевъзможни места по пътя и вървяха няколко километра пеш към поляните.

Тапите от коли не подминаха и държавния глава Росен Плевнелиев, който като патрон официално откри събитието почти час по-късно от обявеното.

От бебета в колички до немощни старци с чадъри и бастуни се събраха в юлската жега на поляните, където вече димяха скари и се въртяха чевермета. Опашки се извиха пред тоалетните с вход 50 стотинки, десетки се наредиха да чакат ред за скара и бира, която вървеше по два лева бройката, повечето само се облизваха за чевермето от по 35 лв. килото.
"Очаквах нещо различно, сцената е много ниска и нищо не се вижда", роптаеха пък зрители. С изпълнения на Валя Балканска и гайдарят Петър Янев се откри официалната програма на събора, в която се включи и ансамбъл "Родопа", както и младите таланти от Музикалното училище в Широка лъка.

"Роженският събор е доказателство за богатата духовност и здравите корени на българина.

Една легенда възкръсва за нов живот

патетично обяви при откриването Плевнелиев.
Държавният глава припомни, че именно от тези поляни е започнал началото си обичаният от всички оркестър "100 каба гайди" и от тези поляни е тръгнала и легендарната песен "Излел е Делю хайдутин", за да отпътува за Космоса.
Публиката пощуря, когато четири лъча с общо 400 гайдари, свирейки вървяха през поляните към сцената.
"Нека да се види и чуе, че има живот и Родопите могат да дадат тласък на народа ни към по-добро", призова Валя Балканска.

"Толкова години е мъчена тази Родопа планина и затова, това е силата и духът на Рожен - да обединява хората. Живот и веселие, малко или много да забравят за мъките, да се види, че има българско, че има живот на тази Родопа планина", каза още певицата.

"Подариха ми гайда и кметът на Смолян, мой добър приятел, ми е обещал, че ще ме научи да свиря", похвали се Плевнелиев, който не отказа на нито един от десетките желаещи да се снимат с него за спомен и да го поздравят.

Програмата на събора продължава с фолклорен конкурс "Рожен", изложение на овце, кози, говеда, биволи, кулинарно шоу с Ути Бъчваров и "Театър на трохите" с мрежа "Хлебни къщи".Ще има още състезания по ръчно стригане на овце и доене, гала спектакъл "Роженски звездоброй" и нестинарско шоу.

Вижте репортаж на Нова тв от Роженския събор:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай