Надеждност на пътя и през пролетта

Безопасността започва още преди да седнете зад волана

Надеждност на пътя и през пролетта | StandartNews.com

Всички обичаме пролетта, но и знаем колко непредвидима може да бъде тя – слънце, валежи, ветрове и пак слънце. Затова е важно да бъдете подготвени за всякакви ситуации, а това започва с избора на подходящите летни гуми.

С повече бдителност и грижа за автомобила, можете да пътувате напълно безопасно. Ето и няколко съвета как да го постигнете.

Подгответе автомобила си

Безопасността започва още преди да седнете зад волана. Има някои ключови задачи, които да свършите, за да бъдете готови за път, било то градски или извънградски.

Ето ги и тях:

  • Сменете зимните гуми с летни. Уверете се, че протекторът им не е износен, а налягането им е добро.
     
  • Проверете чистачките на предното стъкло дали оставят ивици след себе си. Ако има такива, заменете ги с нови. Не добре да оставате без течност за чистачки, затова винаги проверявайте колко количество ви е останало от нея.
     
  • Проверете всички фарове, стопове и мигачи. Те трябва да са в изправност и да са добре почистени.

Не забравяйте да се уверите, че в багажника си имате аптечка и пожарогасител. Принадлежности, които не само ще са ви от полза при евентуално ПТП, но и са задължителни.

Бъдете внимателни за пешеходци и животни

Топлото време означава, че хората започват да прекарват повече време навън. Затова винаги намалявайте скоростта в близост до пешеходни пътеки, детски площадки и училища. Също така внимавайте за пешеходци, които са фокусирани в телефона си и не следят за пътя. Това е все по-често срещано сред българите.

Много животни са по-активни през пролетта на зазоряване и привечер. Оглеждайте се за знаци, съобщаващи за преминаващи животни, и наблюдавайте много внимателно за такива.

Ако пътувате в планината, вероятно ще срещнете диви животни по пътя си. Запомнете, че щом видите едно, е вероятно наблизо да има и друго, тъй като повечето животни се движат в групи.

Пазете се от дълбоки локви и наводнявания

През голяма част от пролетта има валежи, които могат да доведат до преливане на реки, които да залеят мостове и пътища. Никога не минавайте през такъв участък, а потърсете друг маршрут. Големите локви и наводнени участъци могат да повредят двигателя на автомобила ви.

Когато пътят е мокър, шофирайте със скорост, с която можете лесно да контролирате колата си. Избягвайте рязкото спиране и завиване, за да намалите риска от аквапланинг. Освен това ви съветваме да не използвате круиз контрола, когато е мокро.

Слънце и вятър

Освен валежите през пролетта, трябва да обърнете специално внимание и на слънцето и вятъра.

Ето какви са опасностите при силен вятър:

  • Силните ветрове могат да издухат всякакви камъчета и отломки на пътя. Обърнете внимание каква е посоката му и се огледайте за потенциални опасности.
     
  • Внимавайте, когато шофирате до големи превозни средства като камиони и тирове. Те ще ви предпазят от вятъра, но когато ги задминете, ще бъдете ударени от внезапения му порив. 
     
  • Не шофирайте с прекалено бърза скорост, защото автомобилът става по-труден за управление.

Вземете предвид и тези фактори при пролетното слънце:

  • Слънцето през пролетта е по-ниско и може да причини отблясъци на предното стъкло. Затова е добре да го почистите от вътрешната му страна и да го подсушите с микрофибърна кърпа.
     
  • Използвайте сенника на автомобила, за да предпазите очите си. Полезно да имате в себе си и тъмни очила за шофиране.
     
  • Бъдете винаги нащрек – това, че вие сте подготвени, не означава, че останалите участници в движението са.

За обобщение, можете значително да повишите безопасността си при шофиране, ако следвате съветите ни в статията. Освен тях е важно да спазвате всички ограничения на скоростта и закона за движение по пътищата. Те не са създадени случайно, а за ваша безопасност.

Източник на изображението: elements.envato.com

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай