Над 160 проверки на басейните от началото на сезона

Над 160 проверки на басейните от началото на сезона | StandartNews.com

София. Здравните инспектори в цялата страна следят за безопасността на водата и за хигиената в откритите басейни чрез масови проверки в сезона на почивките. По данни на столичната здравна инспекция до този момент са направени над 160 проверки. Съставени са 4 акта, а 3 басейна са били затворени заради замърсявания на водата. Два от тях са пуснати отново.

Басейните в хотелите по морските курорти също са много предпочитани.

Регулярно се вземат проби за химичен и микробиологичен анализ, с което се отчита качеството на водата по химични и микробиологични показатели. Следят се нивата на остатъчният хлор и на активната реакция на водата или така нареченото PH, съобщи бТВ.

„Хората, които стопанисват басейните, правят неколкократно проби през деня, в зависимост от това колко е натоварен басейна. Това се извършва със специални тестери, които са експресни следят точно тези два показателя," обясни д-р Христина Котларска от Столична здравна инспекция.

Освен това се прави оглед на цялата материална база в комплекса. Фейсконтрол няма, но спасителите в басейните наблюдават внимателно хората.

Въпреки, че са само на няколко метра от морето, много от туристите по варненското крайбрежие също предпочитат да се къпят в басейна.

От началото на сезона няма драстични нарушения във варненските басейни. За сметка на това обаче има подадени няколко жалби от клиенти за лошо качество на водата в плувни басейни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай