Начертаха бъдещето на стария сателит от ЕКА

Той завърши мисията си преди 13 години

Начертаха бъдещето на стария сателит от ЕКА | StandartNews.com

Европейският спътник ERS-2, който завърши мисията си за наблюдение на Земята преди 13 години, се очаква да изгори почти напълно в атмосферата в сряда, без никакъв риск за жителите на планетата, предаде АФП, като цитира последните прогнози на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Операцията по връщането на сателита, която е рядкост за ЕКА, започна през 2011 г., с цел да се предотврати случайното му унищожаване и разпръскването на отломки, които могат да се окажат опасни за активните спътници и Международната космическа станция (МКС).

Европейският център за космически операции на ЕКА прогнозира окончателното повторно навлизане на сателита в долните слоеве на атмосферата за сряда в 11:14 ч. по Гринуич с допустимо отклонение от плюс или минус 15 часа.

Тази разлика, която преди седмица все още беше повече или по-малко от 48 часа, се обяснява с факта, че космическият апарат пада по естествен начин, само от силата на гравитацията, а не по насочен начин.

В резултат на това той пресича горните слоеве на атмосферата, което повече или по-малко забавя спускането му и също така затруднява прогнозирането къде могат да паднат някои от отломките му.

По-голямата част от 2,3-те тона на ERS-2 се очаква да изгори, когато спътникът достигне долните слоеве на атмосферата в сряда, на височина от около 80 километра. 

От ЕКА изчисляват, че най-големият фрагмент от спътника, който може да достигне Земята, е с тегло 52 килограма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай