На живо: Протестът със заявка да изпълни Цариградско шосе

На живо: Протестът със заявка да изпълни Цариградско шосе | StandartNews.com

София. 24-и ден продължават протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски. В неделя призивът е вместо обичайното шествие по партийните централи протестиращите да изпълнят пространството от Орлов мост в посока Плиска на Цариградско шосе. Аналогията е с легендарния митинг от 1990 г.

„Много хора се умориха от 7 км преход всеки ден. Други не са се и няма и да се уморят. Все повече предложения се чуват да се направи знаково действие. Едно такова е шествието да изпълни Цариградско шосе от Орлов мост до Плиска. Вчера доста хора са се опитали да го направят, но тъй като не е било предварително изговорено много хора са си помислисли, че е провокация. Разликата спрямо 1990 година и митичния митинг тогава, е че сега това събитие не е партийно и няма трибуна с изявяващи се поставени или не лидери", пише в призива, който се разпространява във Facebook.

Другата причина е, че според участниците в митингите данните на МВР за броя на хората не отговарят на истинната.

По-рано през деня се проведе и контрапротестът в защита на кабинета пред НДК.

Заедно с това синдикатите също решиха да впрегнат сили и лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев заплаши с общонационална стачка, ако не бъдат свикани избори за Велико Народно събрание

Отново проследвяваме събитията и статията ще се обновява. Следете ни и във Фейсбук.

22.00 – По-голямата част от шествието вече е към Орлов мост, където протестите традиционно приключват. Движението на Четвърти километър на Царикградско шосе е пуснато.

21.30 – Протестиращите стигнаха кръговото на Четвърти километър, по което минават и се връщат обратно към Орлов мост. По цялата отсечка на Цариградско шосе има хора.

21.00 – Шествието е разположено от Плиска до Орлов мост, макар да не е плътно. От МВР още не са съобщавали нови данни за броя на хората.

20.30 – Както беше планирано днес шествието промени маршрута си и запълва пространството от Орлов мост към х-л Плиска по Цариградско шосе. Целта е да се покаже реалната численост на протеста. Градският транспорт в участъка не върви. Близо до Орлов мост има блокирани тролеи.

Една част от хората обаче продължиха към НДК.

20.00 – Протестиращите вече се насочват към Народното събрание. Според данните на МВР към 19.30 часа е имало 3000 души. Участниците обаче обикновено оспорват данните на полицията.

В Пловдив освиркаха сградата на полицията в града. Причината е, че по-рано през деня от МВР не им позволиха да блокират магистрала „Тракия".

19.30 – Протестиращите вече са хиляди и скандират „Оставка", както и „Хей", придружено с вдигане на ръка.

В Пловдив също тръгна традиционното шествие. По рано от града се опитаха да блокират магистрала „Тракия", но полицията не им позволи. 

19.00 – Хората вече са няколкостотин. Движението на площад „Независимост" е спряно.

Полицията отне лични карти на някои от протестиращите пред президентството. В момента тяхната група е отделена от останалата част на протеста.

18.30 – Днешният протест започна с размяна на реплики между протестиращите пред Министерския съвет и малка група хора, които протестират пред президентството срещу изявлението на Росен Плевнелиев от петък. До сблъсъци обаче не се стигна, тъй като полицията успя да раздели групите.

На площада вече се събират хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай