На живо: Протест под знака на Апостола

На живо: Протест под знака на Апостола | StandartNews.com

София. За 35-и ден гражданите протестират в центъра на София с искания за оставка на правителството на Пламен Орешарски.

Днес се навършват 176 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и хората изразяват своето признание.

Вчера шествието премина през центъра на София, но като цяло бе по-малобройно от предните дни. Протестиращите споделяха, че повечето си почиват за планираното за днес шествие.

Във вторник шествието стигна до посолството на Германия на ул. "Фредерик Жолио-Кюри", за да поздрави посланика Матиас Хьопфнер и да разруши сиволично "стената, която разделя България от Европа".

Акцията пред германското посолство и аплодисментите пред представителството на Франция, придружени от възстановка на картината на Дьолакроа "Свободата води народа" през почивните дни, бяха предизвикани от безпрецедентната позиция, с която излязоха двамата висши дипломати Хьопфнер и Отие в подкрепа на протестите в България.

Половин час по-рано се събраха днес сутринта протестиращите в поредния протест „На кафе пред парламента". Идеята бе той да прерастне в „обяд, следобедна закуска и #ДАНСWithMe" или иначе казано в целодневна блокада.

Линейки са изкарвали от парламента част от депутатите по време на пленарното заседание. За това свидетелстваха множество от протестиращите.

На протеста на "Орлов мост" по обяд мъж направи опит да се самозапали, но полицията му попречи. Органите на реда забелязали човека и действията ми и реагирали мигновено,

За днес е планирана целодневна блокада на Народното събрание. Зоната за сигурност около държавната институция продължава да обхваща половината градинка на "Св. Климент Охридски", цялата територия до БАН, Художествената академия и храм-паметника "Св. Александър Невски".

По повод 176 години от рождението на Васил Левски на пл. "Независимост" ще има концерт под надслов "Да спасим България". Според плакатите, разлепени из града, организатор и медиен партньор е ТВ СКАТ. Началният час на концерта е 18.30, когато започва и протестът на същото място.

Отново проследяваме събитията на живо и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

11:20 Група от 30 полицая помолиха протестиращите на Орлов мост да се изнесат от платното, тьй като искаха да пуснат движението на автомобилите из центъра на София. Минути след това, полицаите се качиха на автобуси на градския транспорт, дошли специално за тяхното извозване. Полицаите отказаха да кажат дали е имало заповед да бъде освободено движението на кръстовището.

22:00 Продължава протестът пред Народното събрание. Участниците скандират "оставка", развяват български знамена, зад металните ограждения има изключително засилено полицейско присъствие.

Образуван е кордон от полицаи около огражданията и самата сграда, има и коли на жандармерията. Пред сградата на парламента има нахвърляни домати. Участниците в протеста подскачат и скандират „Кой не скача е червен".

Няколко червени димки бяха запалени пред Народното събрание. Въздухът се изпълни с дим, но протестът продължава да протича мирно. Освиркванията и виковете за оставка към парламента не спират.

На Орлов мост продължава да звучи възрожденска поезия и музика. Между Орлов мост и Народно събрание сноват хора. Има много семейства с деца, колоездачи.

21:40 Голяма част от протестиращите се върна пред Народното събрание; скандират „Оставка", носят лозунги „Оставка" и „Защо правите кадрови промени, като утре няма да ви има". Все още има хора и на "Орлов мост", както и по бул. „Цар Освободител" пред Народното събрание.

21:15 Протестното шествие стигна до Орлов мост. Там движението е спряно във всички посоки, протестиращите са хиляди. Те развяват български знамена и скандират "оставка" и "мафия". В района има засилено полицейско присъствие.

Във Варна 100 фенера с цветовете на националния флаг полетяха над града в знак на протест срещу управлението на страната, предаде Фокус.

Протестът започна на обичайния сборен пункт – пред сградата на Община Варна в 18,30 часа. Оттам варненци се насочиха посока Морската градина. На входа на градината към небето полетяха китайски фенери, с които символично бяха изпратени депутатите от 42-то Народно събрание.

Пред паметника на Васил Левски в Морската градина бяха поднесени цветя, прочетено беше на всеослушание предсмъртното писмо на Апостола. Мнозинството изпълни химна на България. С едноминутно мълчание и падане на колене варненци отдадоха почитта си към Апостола на свободата.

По време на протеста, варненци издигаха високо портрети на Васил Левски и български флагове. Сред новите лозунги се открояваше: "ГЕРБ, БСП, ДПС, и Атака в батака".

21:00 Шествието продължава в посока към "Орлов мост" по бул."Евлоги Георгиев". Докато началото на колоната е вече на "Орлов мост", последните в нея все още са при паметника на Левски.

20:55 Протестиращите в столицата поднесоха цветя и изпяха българския химн пред паметника на Васил Левски. Шестващите почетоха Апостола с минута мълчание.

След това протестиращите се насочиха по бул. „Янко Сакъзов" в посока ж.п. гара „Подуяне". Два трамвая са спрели и не се движат заради шествието. Участниците в шествието лепят по стъклата им портрета на Левски и надписи "Оставка". Шествието стигна до бул. "Мадрид".

Живущите в сградите по булеварда поздравяват участниците в протестното шествие. От един от прозорците на жилищните сгради се развява знамето на политическа партия Атаки, което бе освиркано от протестиращите.

По данни на самите протестиращи са се събрали поне 10 000 души и самите те твърдят, че са много по-многобройни в сравнение с предишни вечери.

"Орлов мост" също е блокиран. Има хора, които са седнала на асфалта. Пеят се песни, звучи народна музика.

20:25 Протестът се раздели на две, след като подмина сградата на Народното събрание: една част продължи към паметника „Левски", а другата – към "Орлов мост". 

Сред издигнатите плакати имаше такива с надписи: „София протестна столица на културата 2013", „Страхуваме ли ви". На огражданията пред парламента са окачени много плакати, които гласят „Блокада на парламента 24/7", „Урок номер 7 – фасадната демокрация не е демокрация".

Край парламента има повече полицаи, откогато и да било. Плътни ограждения има от всяка страна на парламента.

Младеж се качи на паметника на Цар освободител и забоде табела "Оставка" на ножа на скулптурната фигура на богинята Нике.

Пред паметника протестиращите са разположили бяло пиано, на което свирят.

Линейка премина покрай паметника без никакъв проблем.

20:10 За трети път от началото на протестите преди месец, протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски в Сливен, блокираха движението на едно от най-големите кръстовища в града, предаде Фокус.

Движението на кръстовище „Розова градина" бе спряно за около 10 минути. Малко над 20 души блокираха шестте улици на кръстовището. Много от шофьорите на автомобили свиреха с клаксони, стигна се до спор между протестиращи и шофьори.

От кръстовището шествието тръгна към партийните централи на ГЕРБ, БСП, ДПС и пред областна администрация.

Поредна вечер на протести срещу кабинета „Орешарски" има и в Ямбол.

На площада пред община Ямбол има близо 20 човека. Протестите в града започнаха на 21-ия ден от недоволството в страната, но оттогава не са спирали.

Традиционно с призиви "Оставка" недоволните от правителството преминават по централните улици на града. Те носят плакати с надписи "Вие сте позор, оставка и затвор", "Липсата на еволюция у вас, води до революция у нас", „Мафията няма цвят". Исканията на протестиращите продължават да бъдат предсрочни избори след промяна на Изборния кодекс, промяна на Конституцията и цялостна промяна на политическата система.

19:45 Протестното шествие тръгна от Министерски съвет в посока Народното събрание. Шествието се движи по бул. „Цар Освободител" към Народното събрание, предвождано от група протестиращи с барабани и тъпани, на които е залепен лозунг „За чиста и свята република". Други протестиращи носят български и европейски знамена, както и лозунг „Дойдохте насила – вървете си без сила", „Орешарски - нужен ли е нов Пламен".

Докато минаваха покрай артистите на сцената, протестиращите подвикваха "Довиждане" и "Сбогом".

Около 1500 души са се събрали на протест на площада пред сградата на Министерския съвет в столицата към 19.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

19:30 Успоредно с контрапротеста хиляди са се събрали на протест срещу правителството пред Министерски съвет. 

Певци и музиканти в народни носии изпълняват български народни танци и пеят народни песни на концерта, организиран от СКАТ и НФСБ. Протестиращите скандират „Оставка" и „Червени боклуци", свирят със свирки, развяват български знамена, както и знамето на ЕС. Сред издигнатите плакати има такива с надписи „Южен поток – тръба за подхранване на българската мафия", „Заради един Болен, цял народ недоволен", „За чиста и свята република. Левски" и други. Голяма част от участниците в протеста носят портретите на Васил Левски.

Има засилено полицейко присъствие като полицаите и днес носят жилетките с надпис „Антиконфликт".

19:20 Протестиращи продължават блокадата си пред парламента и на Орлов мост, която започна още сутринта.

Протестиращите се опитват да заглушат концерта, организиран от НФСБ и СКАТ. Хората коментират, че приемат изявата, организирана от СКАТ, като провокация.

18:40 На площад "Независимост" има събрали няколкостотин души, но движението по булеварда все още не е спряно.

Пред входа на бившия партиен дом има вдигната сцена на телевизия СКАТ, на която фолклорен ансамбъл изнася представление.

На табела на сцената пише:" Да спасим България - концерт-подарък от СКАТ, посветен на годишнината от рождението на Васил Левски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай