На живо: Протести срещу правителството за 34-и ден

На живо: Протести срещу правителството за 34-и ден | StandartNews.com

София. За поредна вечер гражданите протестират в центъра на София с искания за оставка на правителството на Пламен Орешарски.

Вчера шествието стигна до посолството на Германия на ул. "Фредерик Жолио-Кюри", за да поздрави посланика Матиас Хьопфнер и да разруши сиволично "стената, която разделя България от Европа". Гражданите изградиха няколкометрова стена от кашони, наисаха върху нея "Мафия" и я разрушиха под звуците на българския хин и Одата на радостта. Представители на посолството и Гьоте институт излязоха да разговарят с протестиращите. Те признаха, че пред никое посолство на Германия в света не се е случвало подобно нещо. Немското издание "Шпигел" днес писа за събитието.

Акцията пред германското посолство и аплодисментите пред представителството на Франция, придружени от възстановка на картината на Дьолакроа "Свободата води народа" през почивните дни, бяха предизвикани от безпрецедентната позиция, с която излязоха двамата висши дипломати Хьопфнер и Отие в подкрепа на протестите в България. 

Днес и холандският посланик Карел Ван Кестерен изрази недоверие към българското правителство и заяви категорична подкрепа за позицията на колегите си от Франция и Германия. „Нека да ме обвиняват, колкото си искат. Аз съм съгласен с френския и германския посланик и го казвам открито. Ние наистина сме загрижени за ситуацията тук, не по принцип да критикуваме. Говорим за евроценности. Има дефицит на внимание към това, да се спазват евроценностите, като прозрачност, честност и върховенство на закона. За това протестират хората", коментира дипломатът. Няма информация дали тазвечершният протест ще уважи посолството на кралство Нидерландия.

Българин, който живее в Лондон - Йордан Чичиков, е записал видео, в което негови приятели англичани се включват към протестите в България. 

London says - OSTAVKA! from Yordan S. Chichikov on Vimeo.

Други двама българи - Лилия София Попганчева и Виктор Пенев, изкачиха Монблан, където развяха българския флаг и поискаха "избори сега". 

(снимка: Фейсбук)

 

За утре, 18 юли, е планирана целодневна блокада на Народното събрание, която ще започне със станалата традиционна протестна акция "На кафе пред парламента". Зоната за сигурност около държавната институция продължава да обхваща половината градинка на "Св. Климент Охридски", цялата територия до БАН, Художествената академия и храм-паметника "Св. Александър Невски".

По повод 176 години от рождението на Васил Левски на пл. "Независимост" ще има концерт под надслов "Да спасим България". Според плакатите, разлепени из града, организатор и медиен партньор е ТВ СКАТ. Началният час на концерта е 18.30, когато започва и протестът на същото място.

По информация на министерството на отбраната военнослужещи от Националната гвардейска част ще се включат от 11.00 ч. в тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата на Алеята на възрожденците в Борисовата градина в София.

Във фейсбук-групите, където се организират протестиращите, възникна идея колкото се може повече хора да се появят на протеста облечени в бяло, като сивол на завета на Апостола на свободата "За чиста и свята република". 

Днес министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев обяви на пресконференция, че МВР е направило близо 3 млн. лв. извънредни разходи покрай охраната на протестите. Парите ще бъдат осигурени частично от вътрешно преструктуриране на бюджета на ведомството и от държавния бюджет, обясни Йовчев и каза, че министерството ще издържи.

Отново проследяваме събитията на живо и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

21.30 - протестиращите играха хоро на кръстовището на Орлов мост. Хората се разотиват от рано, като споделят, че събират сили за утрешната целодневна блокада на Парламента. 

21.00 - група музиканти с тъпани водиха шествието в ритъм. Беше забелязан и френският посланик Филип Отие. 

20.30 - протестиращите блокираха Орлов мост. Пространството между моста и Софийския университет е изпълнено с хора. 

20.00 - много хора са се събрали и пред Народното събрание. Сред протестиращите се движат полицаи със светлоотразителни жилетки с надпис "Антиконфликт полиция", но обстановката е спокойна. Кордонът от полицаи неизменно пази загражденията около Парламента. Затворено е и кръстовището на Софийския университет.

19.00 - затворено е движението по жълтите павета. Множество хора изпълват пл. "Независимост". Обстановката е обичайната, с флагове, плакати и лозунги, свирки и вувузели, искания за оставка.

В Смолян за първи път хората излязоха на протест пред общината. Освен за оставка на правителството, те протестират и срещу назначеният за заместник-областен управител Бейхан Дуран, който имал криминално минало. 

В Пловдив гражданите направиха жива верига на Главната улица. Те бяха донесли вички плакати, които са писали от началото на протестите до днес. Пловдивчани се организират да пътуват до София утре, 18 юли, за да се включат в целодневната блокада на държавните институции. 

Във Варна по-малко от сто протестиращи блокираха кръстовището пред сградата на общината за няколко минути. След това те се отправиха към централите на БСП и Атака и ги освиркаха. Протестът във Варна вече приключи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай