НА ЖИВО: Финалната церемония на "Чудесата на България"

НА ЖИВО: Финалната церемония на "Чудесата на България" | StandartNews.com

София. Започна финалната церемония на националната кампания на вестник "Стандарт" "Чудесата на България". Нейни водещи са Стойчо Керев и Елена Йончева, а зрителите на ТВ7 ще имат възможността да я наблюдават на живо. За тези от вас, които не могат да са пред екрана тази вечер, Стандарт Нюз ще предава директно най-любопитните подробности от финала и публикацията ще се обновява.

Нашата кампания докосна сърцето на всеки българин. България наистина е страна на чудесата. Но с кое от тях се гордеем най-много? Това ще разберем тази вечер.

На финала днес са Цари Мали град, Мощите на св. Йоан Кръстител и Златото на гетите. От този момент на откритите ни телефонни линии започва да тече финалният вот за тях.

За Мощите на св. Йоан Кръстител гласувайте с SMS на кратък номер 17462.

За Златото на гетите може да гласувате с SMS на кратък номер 17463.

За Цари Мали град гласувайте с SMS на кратък номер 17464.

Временни резултати към 20, 23 часа:

Цари Мали град- 63, 14%

Мощите на Св. Йоан Кръстител- 20, 55 %

Златото на Гетите- 16,31 %

20, 50 часа- Линиите за гласуване са затворени. 

За Златото на Гетите вече се виеха опашки в Копенхаген. Тези опашки, които се вият в света, могат да се преместят пред реставрираните паметници, каза проф. Гергова.

Цари Мали град е място, което е достойно за уважение от българите. Ние уважаваме нашата история и я пренасяме в съвремието. Културният туризъм има своят потенциал, това го доказва Цари мали Град, каза д-р Чобанов.

"Мощите на Предтеча са наистина със световно значение за християните по цял свят", каза проф. Димитров.

20, 38 часа-  Велислава Кръстева- зам.-министъра на културата каза, че има 4 важни думи- модерна културно-историческа структура. "Когато изградим такава, на тази база може да стъпи реализацията на стратегия за развитието на културно-историческия ресурс в България", обясни още тя.

Дженан Родоплу, експерт от община Исперих, която е от отбора на проф. Гергова, каза, че е много важно къде е открито златото на Гетите. "Едно могилно злато може да прави реклама на България само по себе си", допълни тя.

20, 35 часа- Проф. Димитров, проф. Гергова и д-р Чобанов започнаха дебат на тема история и Чудесата на България в националната кампания на в-к "Стандарт". Професор Симеон Пешов, който е председател на фондация "Възраждане за Белчин" обясни защо защитава Цари Мали град и каква е неговата кауза. 

20, 30 часа- За първи път зрителите на ТВ7 и читателите на в-к "Стандарт" видяха част от „Мистерията Еньовден". Спектакълът на Нешка Робева може да бъде видян в Арена Армеец, на 19 декември.

20, 20 часа- Третият претендент за чудо № 1 на 2013 г. е Цари Мали град. Д-р. Тодор Чобанов и неговият отбор обясняват защо Цари Мали град трябва да бъде чудо номер 1 на България.

20, 15 часа- Мощите на Йоан Кръстител са следващият претендент за първото място. Те ще бъдат защитавани от отбора на проф. Божидар Димитров. И трите чудеса са подбрани по тяхното национално значение, но мощите на Йоан Кръстител имат и световно значение, каза проф. Димитров. От всички претендиращи да имат мощите на Предтеча, само кутията в България доказва това с нейния надпис.

20, 10 часа- Започна разговор с отбора на проф. Диана Гергова, който защитава Златото на гетите. Проф. Гергова обясни за гетския владетел Котела, който се е сродил с Филип Македонски.

20, 05 часа- Неолитният човек от Каръ Дере е хитът в кампанията на в. „Стандарт" тази година. Той победи в първия тур от гласуването. В студиото е кметът на Димитровград Иво Димов, който защитава част от чудесата, които бяха поставени от 6 до 4 място.

Доц. Д-р Христо Смоленов от БАН също се включи в разговора. Той от години изследва първото обработено злато в света – варненското. Обещавам сензация, която произлиза 40 години след Варненския некропол, каза той.

19, 55 часа- Невероятна народна певица Валя Балканска и нейният гайдар Петър Янев плениха публиката на финала със звучните ритми на родопските песни.

19, 50 часа- На въпрос защо "Стандарт" започна националната кампания, главният редактор на вестника г-жа Славка Бозукова обясни: "Защото съм българка и не искам нито за миг да забравяме, че независимо от това, че сме една от най-бедните страни в Европа, ние сме една от най-древните цивилизации. Ние не трябва да забравяме и кои сме, какво сме дали на света. Аз съм убедена, че с нашата древна култура можем да направим приходи за хазната, които могат да помогнат за развитието на българския културно-исторически туризъм.

19, 45 часа- Чудесата, които бяха класирани от 10 до 7 място, също получиха своята подкрепа. За тях разказаха археологът Филип Михайлов и доц. Георги Нехризов.

19, 40 часа- Откривателката на златото на гетския владетел Котела в Омуртаговата могила край Свещари проф. Диана Гергова ще си партнира с траколога проф. Иван Маразов и Дженан Родоплу, която познава разкопките в комплекса отблизо.

Проф. Божидар Димитров ще защитава мощите на Йоан Кръстител заедно с проф. Николай Тулешков и музиканта Георги Мархолев.

Д-р Тодор Чобанов ще ръководи третият отбор, който ще защитава Цари Мали град заедно с Симеон Пешов и Веселин Хаджиангелов .

19, 30 часа - Танцьорите на Нешка Робева представят своя нов спектакъл „Мистерията Еньовден" специално за зрителите на ТВ7 и читателите на "Вестник Стандарт".

До този момент 900 000 българи гласуваха за Чудесата на България. България избра топ 10 на чудесата, с които се гордеем най-много.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай