На Атанасовден именици пекат пиле

Според народните вярвания Атанасовден бележи средата на зимата

На Атанасовден именици пекат пиле | StandartNews.com
  • Според народните вярвания Атанасовден бележи средата на зимата, и след него тя си отива, затова на места се нарича и "Среди зима". По традиция на трапезата присъстват пиле с ориз, свинско с бамя, прясна питка които се раздават на близки и съседи за здраве.

Печено пиле с бира и салвия

Продукти: пиле - около 1.5 кг охладено, ориз - 1 ч. ч, моркови - 3 бр. Средни, гъби печурки - 300 гр., чесън - 3-4 скилидки, масло - 60 г, вода - 80 мл бяло, бира - 300 мл, сол - 2 ч.л., пушен червен пипер - 1 ч.л., черен пипер - 1/2 к.л., мащерка - 4 клонки, прясна салвия - 5 листа

Приготвяне: За това крехко печено пиле се измива хубаво и се подсушава.

Маслото се оставя предварително на стайна температура, за да е меко. Към маслото се добавя солта, черния пипер и пушения червен пипер.

Разбъркват се хубаво и със сместа се намазва пилето отвътре и отвън. Поставя се в плика в голяма правоъгълна тава и се добавят около него нарязаните моркови, гъби, ориз, чесън и клонките прясна мащерка и листенцата салвия.

Може да сложите и в кухината на пилето няколко клонки мащерка и 1-2 листенца салвия.

Накрая се наливат бирата, виното водката и водата.

Пликът се завързва и пилето в плик се поставя в тава. Пече се в предварително загрята фурна на 190рC докато кожата на пилето стане златиста.

Лесна содена питка

Продукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сода за хляб, 1 с.л. оцет, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. вода

Приготвяне: Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замества меко тесто.

Овалва се в брашно и почива 10 минути. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се правят фигурки с традиционни мотиви върху питката - грозд, слънце, кръст или според фантазията. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай