На 12 май почитаме Св. Герман

Имен ден празнуват Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен

На 12 май почитаме Св. Герман | StandartNews.com

На 12 май църквата почита паметта на Св. Герман Цариградски патриарх. Имен ден празнуват Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен.

Св. Герман бил син на сенатор, убит от император Константин Погонат (668-685). Той от млади години се посветил да служи на Бога. Заради благочестивия си живот и духовната си просветеност той отпърво станал кизически епископ, а в 715 г. бил избран за цариградски патриарх.

В царуването на Лъв III Исаврянин (717-741), който се обявил против поклонението на иконите, Герман употребил много старания да вразуми царя и да отклони от заблуждение, но напразно. Лъв поискал почитането на иконите да бъде осъдено на събор. - Царю - казал му светителят, - ако ти е угодно да употребиш насилие в това дело, аз с готовност ще умра за светите икони.

По заповед на Лъва, войниците изгонили светителя от патриаршеския дом. Свети Герман умрял в манастир, след като бил цариградски патриарх 14 години и половина. Патриарх Герман е известен като църковен песнописец и автор на съчинения за иконопочитанието, против ересите, изяснение на литургията, поучителни слова и други.

В народната представа се свързва с много по-древни езически повелители на небесните летни бури – град, дъжд, огнена стихия. Българинът го нарича Герман, Гечо, Джерман, Калоян, Кабаиван, Скалоян, Драганчо и изпълнява на празника му обичай за предизвикване, измолване на дъжд. Нарича се още Герман Градушкар, защото пази хората от градушка. Негови побратими градушкари са Вартоломей (11 юни), Лисе (14 юни) и Видовден (15 юни).

12 май се отбелязва и като Световен ден на медицинските сестри от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN). Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл (1820 - 1910).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай