МВР създава Център за борба с трафика

МВР създава Център за борба с трафика | StandartNews.com

Няма основание да променяме общата си политика по отношение на Турция. Това каза на брифинг в Министерски съвет вътрешният министър Румяна Бъчварова. Във връзка с помощта, която България трябва да получи по линия на европейската гранична ФРОНТЕКС, Бъчварова заяви, че сме заявили готовност да приемем повече офицери от тяхна страна.

„Очакваме 60 офицери, които ни предложиха и вече е одобрено да дойдат от Полша и съответната техника, която е необходима за тяхната работа", поясни тя. „Поддържаме контакт с нашите партньори в Брюксел и в Турция, в момента следим ситуацията. Едни такива политически твърдения приемаме като условност, част от един диалог, който е свързан с много други аргументи", коментира вътрешният министър вчерашното изявление на турския президент Ердоган за визовата либерализация.

По думите на Бъчварова, гръцките власти се отнасят много внимателно към ситуацията. „Комисар Аврамополус, с който разговарях преди два дни, ме увери, че турската страна ще продължи да спазва поетите ангажименти. Просто им трябва време, за да възстановят силите си в сферата на сигурността и това означава, че ние към момента нямаме основание да променяме общата си политика по отношение на Турция. Но в същото време с цялата си отговорност планираме мерки, които биха предпазили страната ни", допълни Румяна Бъчварова.

„Когато сме заявявали предварителната си позиция, сме подкрепили отпадането на визите за Турция", изтъкна силовият министър, цитиран от Фокус.

Тя коментира и ситуацията с мигрантския натиск по границите ни: „Последните дни има групи, които успяхме да задържим. Следим, динамичен е потокът и необходимите сили са разположени на границата. Включени са всички възможности, които могат да предотвратят нелегалното преминаване и трафикирането". Бъчварова допълни: „В МВР в момента разработваме една структурна промяна, която ще даде възможност на отделно звено, което ще наречем Център за борба с трафика, да работи приоритетно по въпросите за трафика, защото досега работиха отделните дирекции, а сега ще съберем всички на едно място, базирайки се на изключително добрия си опит и в к.к. „Слънчев бряг", и в Център за борба с контрабандата, всички отговорни институции на едно място, за да можем по-активно да работим по трафикантските мрежи". По думите й, в този център няма да влизат структури, а ще влязат представители на отделните дирекции и отдели, които работят по ограничаването на трафика на бежанци и ще могат много по-бързо и в координация да действат и да анализират информацията.

"Има една такава зависимост - колкото е по-трудно да преминеш, толкова повече цената за преминаването се вдига и толкова повече апетит към тази цена на трафикантите се увеличава", добави още тя. "Преди малко говорих със сръбския вътрешен министър, който ме увери, че те регистрират намаляване на притока от България и преориентиране на потоците, които следят през други държави. Това е една добра новина. Със сръбският вътрешен министър ще се видя в неделя на Граничен пункт "Калотина"", съобщи Румяна Бъчварова.

Не може фигурата на държавния глава да бъде резултат от политически компромис. Това изтъкна още Бъчварова по време на брифинга пред журналисти. Тя отказа да коментира имената на кандидатите, с които БСП отива на преговори с АБВ.  "Искам да кажа, че тогава, когато се издига кандидатура за държавен глава, той не може да бъде силна фигура и кандидат, когато е резултат от компромиса между няколко партии. Това се отнася и за компромиса, който левите партии се опитват да постигнат, за да си решат вътрешнопартийни проблеми и отношения, отнася се и евентуално и за дясното пространство или някъде другаде, където също се търси компромис", обясни Бъчварова. "Не може фигурата на държавния глава, който ще олицетворява нацията и държавата и ще ни представлява навън, да бъде резултат от политически компромис", каза още тя. 

"Когато ГЕРБ издигне кандидатурата си за президент, тя няма да бъде резултат от компромис на други партийни интереси или други съображения. Тя ще бъде кандидатурата на ГЕРБ заради преценката, че отговаря на определени качества", допълни вътрешният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай