Четвъртък,

МВР разработва програма за интегритет на служителите

От: Администратор -
МВР разработва програма за интегритет на служителите
A
A
A

Хасково. Повече от 70% е намаляла престъпността в местата, където е влязла жандармерията, обобщи министър Цветлин Йовчев резултатите от акцията за сваляне на битовата престъпност, която стартира в средата на февруари. Той посочи, че най-късно следващата седмица ще внесе доклад в Министерски съвет, в който ще бъдат предложени още програми за трайно намаляване на битовата престъпност. Една от тях ще е насочена към превенцията, друга от програмите ще е насочена към сътрудничество с гражданското общество. Третата ще е за интегритет на служителите на МВР. „Това е не само лоялността към системата и законите, но и съпричастност към целите и постигнатите резултати. Ще работим и за повишаване на доверието на обществото към полицията", обясни идеята министър Цветлин Йовчев.

По случая „ Лясковец" министърът коментира, че се работи активно по проверките. „От информацията, с която до момента разполагам, съм абсолютно убеден, че е трябвало да се действа, и то без забавяне, защото имаше реален риск този човек, който ще се окаже, че не е в съвсем добро психично здраве, да започне да стреля по деца". На въпроса дали е трябвало да се действа по начина, по който е проведена акцията в Лесковец, Йовчев беше категоричен, че така е трябвало. „Информацията от проверката до момента, която имам, е, че са спазени всички законови разпоредби. Това, което е трябвало да бъде направено като подготовка, е било свършено. Има планове, включително и за тренировка, която е проведена." Министърът коментира, че едва след края на проверката ще може да се каже със сигурност дали са направени персонални грешки и ако те са факт ще има наказани.

Йовчев коментира от Харманли и обвинението на бившият шеф на КАТ-София Богдан Милчев, който твърди, че е бил уволнен, защото връчил глоба на вътрешния министър за нарушение с личния му автомобил. „Доста долнопробен компромат. Не съм очаквал, че ще се стигне до такова ниво", каза вътрешният министър. Той посочи, че в твърденията на бившия шеф на КАТ е вярно единствено, че има съставен акт, който обаче вече е платил.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички