МВР бори по 329 престъпления на ден

Кражбите и нападенията паднали с 1/3 през 2013 г.

МВР бори по 329  престъпления на ден | StandartNews.com

София. По 329 престъпления работи МВР всеки ден. През 2013 г. полицаите са регистрирали 120 127 посегателства. Средно на ден това означава по 329 случая. Въпреки че все още са високо ниво в сравнение с ЕС, те са намалели с 1/3 в сравнение с 2012 г. Това отчете МВР вчера.

Преди да обяви резултатите си, вътрешното ведомство е направило и социологическо изследване, според което 1 млн. души в страната са станали жертва на престъпления и не са уведомили полицията. Един от изводите в изследването е, че около 30% от престъпленията не се докладват на униформените. Заради това сред основните приоритети в работата на министерството остава битовата престъпност, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. МВР ще вземе мерки и срещу контрабандата, ДДС измамите, противодействието на незаконната миграция.

Ще се подобри и работата между вътрешното ведомство и частните охранителни и застрахователни фирми. От думите на МВР шефа стана ясно, че отдел "Инспекторат" ще има нови функции и структура. Така вътрешната полиция, както ги наричат в МВР, ще трябва следи за изпълнението на задачите на служителите. Ще бъде следен всеки един сигнал - от получаването му на тел. 112 до разрешаването на случая. Междувременно полицейски инспектори заедно с местни общински структури ще се опитат да изградят политика на интеграция, образование, обучение и заетост за хората от рисковите групи.

На директен контрол ще подлежат лицата, които МВР счита, че са извършили престъпления. Ще се работи и с тези, които са рисков контингент.

"В приоритетите за следващата година имаме разработени такива програми, като част от това ще бъде именно поставяне под един ефективен мониторинг на тези лица", заяви Йовчев. Шефовете на областните дирекции ще дават отчети всяка седмица за превенцията, особено в районите с висок риск от битова престъпност. За първи път в отчет на МВР е направен анализа на положителните и отрицателните страни на модела на действие в полицията. В доклада се отчита рискът от терористична заплаха върху чуждестранни обекти и туристи у нас след атентата през 2012 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай