МОСВ: Язовир Искър е на 3 м, а не на 10 см под преливника

МОСВ: Язовир Искър е на 3 м, а не на 10 см под преливника | StandartNews.com

До кота преливник на язовир Искър остават 3,38 метра, се казва в официално съобщение на министерството на околната среда и водите (МОСВ). Ведомството изнесе данните, след като от зам.-директорът на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Василий Маринковски обяви пред журналисти, че до преливане на водоема остават 10 см.

"Изнесените от зам.-директора на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Василий Маринковски данни не са съгласувани с компетентните институции, които имат ангажимента да следят за нивата на язовирите в страната, в това число и за нивото на язовир "Искър", се казва в съобщението на МОСВ. "Действията на инж. Маринковски не са съгласувани с директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов",пише още там. 

Над 300 работници са отстранявали паднали и изсъхнали дървета и храсти в участъка от с. Панчарево до с. Пасарел. "Действията са превантивни, а целта е да бъде осигурен нормалният отток на водата при очакваното снеготопене и да се избегне образуването на бентове, които биха могли да причинят наводнения", се отбелязва в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай