"Мона Лиза" крие втори портрет

"Мона Лиза" крие втори портрет | StandartNews.com

Френският учен прави откритието след 10 години изследвания с отразена светлина

Френският инженер и изобретател Паскал Коте твърди, че под знаменитата "Мона Лиза" е открил втори портрет. Според учения, изучавал шедьовъра на Леонардо 10 години,

това е образът на истинската Лиза Джерардини, съпругата на търговеца на коприна от Флоренция Франческо Джокондо, позирала за портрета на Да Винчи. Според Коте под завършената рисунка стои предварителната работа на Леонардо, която не притежава нито магнетичния поглед, нито загадъчната усмивка на Джокондата от платното в Лувъра, която повече от 500 години интригува арт любителите.

Коте е получил достъп до картината през 2004 година и е приложил метод наречен "лазерно увеличение" при разработката. Това включва проектиране на поредица от силни снопове светлина върху платното. Чувствителна камера отчита отраженията от силната светлина, което позволява да се разгледа съдържанието под най-горния слой боя. "Сега можем да възстановим цялата хронология на създаването на картината. Резултатите разбиват много митове и променят разбирането ни на шедьовъра на Леонардо завинаги. Когато завърших реконструкцията на първоначалния портрет на Лиза Джерардини, стоях пред нещо съвсем различно от Мона Лиза. Това не е същата жена. Сега можем точно да анализираме какво има вътре в различните слоеве на платното все едно белим люспите на лук", споделя изследователят.

"Мона Лиза" е предмет на научни изследвания повече от 50 години, главно чрез инфрачервени лъчи. Според оценката на историците Леонардо е започнал да рисува "Джокондата" във Флоренция през 1503-та и я е завършил към 1517-та във Франция.

От Лувъра до момента отказват всякакъв коментар по темата с откритието на Паскал Коте, съобщава БиБиСи. "Мона Лиза" практически е най-скъпата картина в света, след като стойността на застраховката й е 782 млн. долара. Специалистът по история на изкуството Андрю Греъм-Диксън, който е и автор на новото предаване по Би Би Си "Тайните на Мона Лиза", предполага, че името на картината трябва да се промени. "Вероятно това ще срещне неодобрението на хората в Лувъра, но всъщност за това говорим - довиждане, Мона Лиза. Това е друга жена," обясни Греъм-Диксън.
Откритията на Коте са много противоречиви и предизвикаха разделение в арт средите. "Изображенията са изкусни и това ни показва как е разсъждавал Леонардо, но идеята, че друго изображение се крие под повърхността е несъстоятелна", заяви Мартин Кемп, който е професор по история на изкуството в Оксфорд. "Не мисля, че става въпрос за дискретни етапи, които представляват различни портрети. По-скоро това е продължителния процес на еволюция на изображението. Абсолютно убеден съм, че Мона Лиза е Лиза", заключва професор Кемп.

Изкуствоведът Уил Гомперц казва: "Скептичен съм. Не е необичайно художникът да рисува един портрет върху друг, особено ако клиентът му иска някакви промени. "Мона Лиза" е най-известната картина в света, тя е като знаменитост, винаги подходяща за добра история. Но в случая трябва да сме предпазливи."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай