МО помага за бежанците с бази, медици и техника

Имаме нужда от финансова помощ, каза министър Найденов

МО помага за бежанците с бази, медици и техника | StandartNews.com

София. "Работата на Министерство на отбраната, свързана с бежанците, се състои от 7 направления", съобщи на пресконференция министърът на отбраната Ангел Найденов. "До този момент, сме изпратили списък с възможност за настаняване на бежанци в 36 освободени военни райони – 26 в Южна България и 10 в Северна България. В режим на съгласуване и предоставяне са имоти на територията на Харманли, Момчилград, Самоков, Телиш. Ние само предоставяме тези военни имоти. Решението дали да бъдат настанявани там бежанци е изцяло в компетенцията на Агенцията по бежанците и Националния оперативен щаб", посочи министърът.

Второто направление е предоставяне на екипи от Военномедицинска академия. До момента са осъществени 12 ротации с участието на екипи с по 4 лекари и медицински лица и линейка, съобщи Найденов.

„Сред останалите направления са подпомагане на дейността на агенцията, предоставяне на високопроходима техника, участваме с 18 военнослужещи в техническите оперативни щабове в Елхово и Хасково, предоставили сме легла, дюшеци, завивки, необходими вещи", добави министърът.

6 млн. лв. ще струва оградата по границата

„Освен това има участие на въоръжените сили за подобряване и възстановяване на проходимостта на пътищата в района на Елхово във връзка с телено заграждение с дължина 33 км и 3 м височина. Съоръжението ще постигне целите си за спиране на нелегалния достъп на емигранти. По него няма да тече ток, няма да има патрули. От предварително зададените 107 км пътища, сме приключили с възстановяването на 100 км. Всеки момент ще приключим. До този момент са направени разходи в размер на 600 хил. лв. за приключване на тази дейност. Съоръжението струва до 6 млн. лв.", каза още министърът на отбраната Ангел Найденов.

Имаме нужда от финансова подкрепа

"Разходите на България за бежанци са огромни", заяви министър Найденов. Той призна, че имаме нужда от финансова подкрепа, "не моментна, а за пълната социализация, интеграция, за разходите на нашите осигурителни системи".

„До този момент, имаме една определена сума, в размер на 1100 лв. за режийни разходи за бежанци и други разходи. Ако до момента имаме 10 хиляди чуждестранни граждани, и 60% имат право да получат статут на бежанци, това означава, че България трябва да си даде сметка за цялостното финансово натоварване. За 1 година за 10 хил. бежанци разходите са 130 млн. лв.", добави военният министър. Той припомни, че 334 млн. лв. струва целият обем от дейности за освобождаване на честотния спектър, което е ангажимент на България към Европейската комисия до 2017 г.

Включваме се със 110 души в мисия на НАТО в Афганистан

Одобрена е концепцията за операцията „Решителна подкрепа" като е в ход оперативното планиране, съобщи Ангел Найденов. Решението беше взето на заседанието на Министерски съвет вчера. България приема за възможно участие до 110 военнослужещи. За това ще бъдат необходими средства до 18 млн. лв. на година, изчисли министърът на отбраната. Мисията е невоенна, и се очаква да започне в началото на 2015 година. Разглеждат се различни варианти за участие на България.

Относно посещението на министъра на отбраната Ангел Найденов и началника на отбраната ген. Симеон Симеонов при българския контингент в Афганистан, министърът обясни, че е имал възможност да види условията и организацията на работа на военнослужещите в Афганистан. Посещението е било свързано и с празника на Сухопътните войски. „Респектиран съм от онова, което видях на място като организация", добави министърът.

Намаляваме военнослужещите в Кабул и Кандахар

Има стратегия за намаляване на българското участие в операцията на ИСАФ, като сега то е с 428 военнослужещи – 90 в Кабул, 338 в Кандахар. Предвижда се от началото на 2014 година това участие да бъде сведено до 405 и до края на годината, т.е. от средата на 2014 година до края на година, да участват 390 военнослужещи, заяви Найденов. „Ако бъде одобрена новата операция „Решителна подкрепа", ние ще участваме с до 110. Мисията е невоенна. Предвижда се международните сили да бъдат с численост 8-12 хил. души. В значителна степен това са функции, свързани със съветнически екипи и охрана на обекти. В момента имаме 4 съветнически екипи. Фиксирането на мандата ще бъде факт, когато е готов оперативния план", каза още министър Найденов.

Министерството продава и преотстъпва имоти

„За имоти, собственост на Министерството на отбраната, до този момент сме приключили или са в ход на приключване процедури за безвъзмездно предоставяне на 17 имота на общини и ведомства. По отношение на продажбите са стартирани 38 процедури на обща стойност 7.127 млн. лв. До този момент е приключила продажбата на 2 от имотите и очакваме плащания в размер на 1.262 млн. лв. За сравнение при предишното правителство в рамките на настоящата година са стартирани 51 тръжни процедури на стойност около 10 млн. лв., като от всички процедури с договор е приключила продажбата на един имот на стойност 8.930 хил. лв.", каза министърът на отбраната Ангел Найденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай