Младенов: И България има данни за химическо оръжие в Сирия

Младенов: И България има данни за химическо оръжие в Сирия | StandartNews.com

София. България също разполага с данни за съществуването на химическо оръжие в Сирия и те датират още от ноември – декември миналата година. Това твърди бившият външен министър Николай Младенов.

Според него настоящата позиция на страната е хаотична и объркана. В Европейския съюз всички страни тежат еднакво и е „маниер от Студената война" да се чака „Великите сили" да се разберат, коментира в интервю за БНР Николай Младенов по повод изказванията на управляващите, че се чакат позициите на НАТО и ЕС.

Младенов също така е на мнение, че темата за сирийските бежанци трябва да бъде обсъдена от парламента, който да реши как да им се помогне. Една от стъпките, които трябва да бъдат предприети в тази насока е да се съдейства и на съседните страни, така че бежанците там да не преминават в други държави, смята бившият министър от правителството на ГЕРБ.

По думите му няма реална опасност от бежанска вълна.

„Използването на химически оръжия трябва да бъде осъдено. Първите данни за това са от ноември–декември миналата година и българското разузнаване също разполага с тях", твърди Николай Младенов.

Той обаче не е оптимист за преодоляване на различията на страните в Съвета за сигурност на ООН. Според него никой не говори за военна операция, освен САЩ и те ясно са формулирали ограничени удари.

По думите му в България няма реална заплаха от бежанска вълна, а има опити за истеризиране.

„Правителството трябва да се замисли върху това какви средства може да се отпуснат, за да се помогне на бежанците в съседните на Сирия страни и да се предотврати отиването им в други държави. Правителството трябва да предложи ясен план и да облекчи живота на тези, които вече са стигнали до България. Въпросът трябва спешно да бъде обсъден в Народното събрание сериозно и няма нужда от истерии", обясни Младенов.

По повод отказа на външното министерство да предложи френския посланик Филип Отие за орден „Стара планина", каквато е традицията за всички посланици с изтичащ мандат, Николай Младенов отново коментира, че това е наказателна акция. Бившият външен министър е на мнение, че твърдението на наследника му Кристиан Вигенин, че МВнР прави ревизия на правилата за връчване на орден е опит за замазване на гаф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай