Митрополит Амвросий: Дядо Кирил беше почтен човек

Липсват свещи за 4 000 лева, а не за 32 бона

Митрополит Амвросий: Дядо Кирил беше почтен човек | StandartNews.com

Варна. "Дядо Кирил беше почтен човек. Всеки има врагове и злословещи хора, но той беше блажен. Това каза Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий временно управляващ Варненската и Великопреславската митрополия след отслужената Заупокойна св.литургия и панихида за 40 дни от кончината на митрополит Кирил. Тя събра в катедралния храм „Св. Успение Богородично" много миряни и свещеници. Тук бяха Старозагорският митрополит дядо Галактион и Стобийският епископ Наум –главен секретар на Св.Синод. Да почетат паметта на дядо Кирил дойдоха кметът на Варна Иван Портних и председателят на ОбС Иван Луков.

Дядо Кирил е направил много за БПЦ- изградени храмове, манастири,социални кухни и неща, за които други архиереи могат да му завидят ,каза неговият наместник. Според него варненци трябва да молят новият митрополит да продължи делото на дядо Кирил.

"Има ревизионен доклад, а не ревизионен акт", каза дядо Амвросий по повод на ревизията в епархията. Той призова да не се бърза с очернянето на служителката Тони Добрева. Да, има неосчетоводени 103 кила свещи, но щетите са 4000 лева, а не 32 000 лева, както се писа, каза дядо Амвросий.

Ревизия във Варненска и Великопреславска митрополия в истинския смисъл на думата– няма, беше категоричен той. „Дори по Закона за финансовия контрол е записано, че ревизионният доклад няма никакви правни последствия. Трябва да се разгледа от органа, който възлага ревизията и се дава срок от 14 дни до 1 месец за възражение", заяви Доростолския митрополит Амвросий. Той добави, че освен всичко това, този който е възложил ревизията има право да определи – дали да се изготви ревизионен акт или да се прекрати ревизията и това ще определи новият митрополит, когато бъде избран. Той бе категоричен, че докато не се направи ревизионен акт, резултати не могат да бъдат официално обявени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай