Митов: Трябва да се справим с имиграционния натиск

Митов: Трябва да се справим с имиграционния натиск | StandartNews.com

София. Трябва да се справим с един конкретен проблем, а именно имиграционният натиск, на който е подложена България, каза по време на парламентарен контрол в Народното събрание служебният министър на външните работи Даниел Митов, цитиран от "Фокус".

„За да бъдат гарантирани националните ни интереси, правителството полага последователни усилия за намиране на работещи решения. Показателно за наличието на политическа воля за решаване на миграционния процес е подписването и влизането в сила от 1 октомври 2014 година на споразумението между ЕС и Република Турция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица. В интерес на България е двете страни по споразумение да изградят ефективен механизъм за неговото прилагане. Следва да бъде подписан и двустранен протокол между България и Турция за влизането на споразумението в сила", обясни Митов.

По думите му, споразумението между ЕС и Република Турция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица е подписано на 16 декември 2013 година и влиза в сила от 1 октомври 2014 година. „Съгласно споразумението, Турция приема обратна молба на държава членка на ЕС и без извършване на други формалности от тази държава членка, гражданин на трета държава или лице, което не отговаря на действащите за влизане, престой или пребиваване на територията на държавата членка. Тези ангажименти на турската страна започват да се прилагат 3 години след влизането в сила на споразумението т.е. 1 октомври 2017 година. По време на този тригодишен период задължението за обратно приемане се прилага само за лица без гражданство и граждани на трета държава, с които Турция е сключила двустранни договори и споразумения за обратно приемане", поясни Митов. Той уточни, че към настоящия момент проектът за протокол се подготвя от МВР, като предстои стартиране на преговори с турската страна. Също така той посочи, че трябва много бързо да подпишем такова споразумение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай