Мистерията на века. В един град хората отказват за умрат

Градът на мумиите е Сан Бернардо

Мистерията на века. В един град хората отказват за умрат | StandartNews.com

Колумбия има град, който крие голяма мистерия. Мястото, известно като „град на мумиите“, придобива печална слава, защото починалите, погребани в единственото гробище в града, изглеждат мумифицирани по естествен път и без химичен процес. Феномен, който досега беше трудно обясним. 

Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Жаир Диас в своя репортаж от Богота, Колумбия.   

Казват, че единственото сигурно нещо в живота е смъртта. Разположен на почти 100 километра от Богота, град Сан Бернардо е енигма. Покойниците не се превръщат в прах, телата се запазват от разлагане по естествен път по все още неизвестни причини, въпреки че възникват някои теории, предава VOA. 

„В Сан Бернардо митът, с който се занимаваме, е, че процесът на мумифициране се дължи на здравословна диета, която се основава на консумацията на плода чача”, разказва Росио Вергара, туристически гид. 

Първата „мумия“ е открита преди повече от 60 години, когато телата са били преместени в градско гробище. Учудени от това явление, те решават да създадат мавзолей за съхраняване на телата в стъклени урни, със съгласието на близките им. 

„В този музей ще откриете изложба, която се състои от 14 тела на жители на община Сан Бернардо, които са се мумифицирали естествено”, казва Вергара. 

Място, пълно с мистерия, където според Росио Вергара мъртвите отказват да умрат. 

От науката и благодарение на предишни проучвания на този феномен, специалистите смятат, че освен храната, климатът би бил друг фактор, на който те приписват естествената мумификация. 

„Когато земята е суха, тя абсорбира влагата от телата много лесно. Другият фактор, който влияе, е сухата въздушна среда, която улеснява мумифицирането по-бързо“, казва съдебният лекар Карлос Едуардо Валдес. 

Между 1963 и 1964 г. започват да се появяват мумиите. Телата бяха извадени от близките им за ексхумация и изглеждаха сухи, почти напълно запазени, което продължава да привлича вниманието на местни и туристи, съобщава VOA. 

„Това, което ме поразява най-много, е да видя, че има някои, които все още имат своите нокти, коса, мигли, на някои дори може да се види бялата част на очите”, казва колумбийският гражданин Сари Белтран. 

Сан Бернардо е единственият град в Колумбия, където се среща това явление. Една мистерия, която е трудна за обяснение и разбиране за мнозина, казва Диас. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай